Μια εκτενή λίστα καίριων εγκαταστάσεων των ΗΠΑ ανά τον κόσμο, αποκάλυψε η ιστοσελίδα του Wikileaks. Στη λίστα περιλαμβάνονται υποθαλάσσια καλώδια επικοινωνίας, λιμάνια, ορυχεία και φαρμακευτικές εταιρείες που παρασκευάζουν σημαντικά σκευάσματα για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με το BBC πρόκειται για τις σημαντικότερες διαρροές στις οποίες έχει προβεί μέχρι σήμερα το WikiLeaks.

Ads

Το έγγραφο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, με ημερομηνία του 2009, καλεί τους Αμερικανούς διπλωματικούς αντιπροσώπους να καταγράψουν τις υποδομές και τις εταιρείες σε όλον τον κόσμο «των οποίων η απώλεια θα επηρέαζε σε σημαντικό βαθμό την δημόσια υγεία, την οικονομική ασφάλεια και εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ». Στον κατάλογο αυτόν, που δημοσιεύθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύκτας και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα από χώρες, περιλαμβάνονται υποθαλάσσια καλώδια επικοινωνίας, λιμάνια, ορυχεία και φαρμακευτικές εταιρείες που παρασκευάζουν σημαντικά σκευάσματα για τη δημόσια υγεία.

Μεταξύ των αμερικανικών ευαίσθητων στρατηγικών τοποθεσιών που δίνονται στη δημοσιότητα είναι και μια εταιρεία κατασκευής αντιδότων για τσιμπήματα φιδιών στην Αυστραλία και ένα μια φαρμακοβιομηχανία που ειδικεύεται στην παραγωγή ινσουλίνης στη Δανία.

Το γεωγραφικό εύρος των ευαίσθητων στόχων που αποκαλύπτει ο ιστότοπος WikiLeaks είναι εντυπωσιακός και η βρετανική εφημερίδα Times στο τίτλο του άρθρου της σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα έχει τίτλο “Το WikiLeaks δημοσιεύει λίστες με στόχους για τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ”.

Ads

Μεταξύ των ευαίσθητων τοποθεσιών που διαρρέει το WikiLeaks είναι και ο αγωγός αερίου Nadym στη δυτική Σιβηρία, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως η σημαντικότερη εγκατάσταση φυσικού αερίου στον κόσμο. Ωστόσο σε καμία από αυτές τις τοποθεσίες δεν δίνονται πληροφορίες για τα μέτρα ασφαλείας που ισχύουν.

«Μην συζητάτε το Wikileaks στο Facebook ή το Twitter»

Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποίησε τους φοιτητές του Τμήματος Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, μέσω email, ότι με το να αναρτήσουν σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης συνδέσμους σχετικούς με το Wikileaks, θέτουν σε κίνδυνο μελλοντικές επαγγελματικές προοπτικές τους.

Στη συνέχεια, το Γραφείο Εργασίας του Πανεπιστημίου, συμβούλευσε τους φοιτητές του «να ΜΗΝ αναρτούν συνδέσμους προς τα έγγραφα αυτά [τα διπλωματικά έγγραφα που αποκαλύπτει το Wikileaks], ούτε και να κάνουν σχόλια σε σελίδες όπως το Facebook ή το Twitter. Η εμπλοκή σε αυτές τις δραστηριότητες, μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση την ικανότητά σας να έρθετε σε επαφή με απόρρητες πληροφορίες, οι οποίες αποτελούν μέρος των περισσότερων θέσεων εργασίας στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση».

Διαβάστε για τις τελευταίες αποκαλύψεις του Wikileaks: