Σε πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης Συμπεριφοράς (CPT) γίνονται μεταξύ άλλων αναφορές σε σοβαρά περιστατικά κακομεταχείρισης – ενίοτε και βασανιστήρια από αστυνομικά όργανα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου Αστυνομικής Αυθαιρεσίας. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, σε αρκετές περιπτώσεις αν και το CPT έχει παράσχει στις ελληνικές αρχές λεπτομερείς πληροφορίες για περιστατικά κακομεταχείρισης δεν πραγματοποιήθηκαν έρευνες.

Ads

Τον τελευταίο μήνα δεκάδες κρούσματα άσκησης βίας σωματικής ή ψυχολογικής σε βάρος συμπολιτών μας έγιναν γνωστά είτε με προσωπική καταγγελία από τους παθόντες είτε μέσω δημοσιεύσεων του τύπου.

Μερικά περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας που αναφέρονται είναι τα παρακάτω:

Στις 15 Νοεμβρίου, νεαρή αμερικανίδα διαδηλώτρια ενώ βρίσκονταν μαζί με άλλα άτομα στη Πατησίων μετά το τέλος πορείας ενάντια στο μνημόνιο δέχθηκε επίθεση από αστυνομικούς της ομάδας «Δέλτα», με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι το λαιμό και το στομάχι. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι αστυνομικοί τη χτύπησαν από πίσω και στη συνέχεια την κλότσησαν ενώ ήταν ήδη πεσμένη δρόμο.

Ads

Στις 13 Νοεμβρίου, Σάββατο μεσημέρι, έξω από το σταθμό του Θησείου πολίτης ο οποίος φωτογράφιζε κτίριο με ερασιτεχνική κάμερα υποχρεώθηκε από άντρες της ΕΛΑΣ να καταστρέψει το φωτογραφικό υλικό του διότι κατά τους ισχυρισμούς τους είχε φωτογραφήσει και τους ίδιους, στη συνέχεια δε και μολονότι τους επέδειξε την αστυνομική του ταυτότητα (την οποία τσαλάκωσαν και αρνήθηκαν να δουν), τον υποχρέωσαν σε σωματική έρευνα σε δημόσιο χώρο. Όταν δε διαπίστωσαν ερευνώντας (παρανόμως) τα προσωπικά του αντικείμενα την ιδεολογική του άποψη τον απείλησαν με τη φράση «εσείς οι αριστεροί είσαστε κολλημένοι και θα σας δείξουμε εμείς».

Στις 17 Νοεμβρίου, κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου :
α) Έγιναν τουλάχιστον 26 «προληπτικές» προσαγωγές πριν από την πορεία
β) Εκτοξεύθηκαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, κατά του συγκεντρωμένου πλήθους, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός νεαρού διαδηλωτή
γ) Δέχθηκε βίαιη επίθεση από άνδρες των ΜΑΤ ο φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων Αριστοτέλης Μεσσίνης την ώρα που κάλυπτε την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου και έχει ήδη υποβάλλει μήνυση
δ) Έγινε χρήση χημικών
ε) Μετά το τέλος της πορείας έγιναν 49 προσαγωγές σε διάφορα σημεία της Αθήνας
στ) Ασκήθηκαν 23 διώξεις σε βάρος των συλληφθέντων με αμφισβητούμενα κατηγορητήρια. Από αυτούς οι 15 διώχθηκαν με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του γνωστού «κουκουλονόµου».

Όλες αυτές οι καταγεγραμμένες συμπεριφορές των ανδρών της ΕΛΑΣ συνιστούν παραβίαση τόσο του Συντάγματος ( άρθρο 5 ελευθερία ανάπτυξης της προσωπικότητας και συμμετοχής στην κοινωνική και πολιτική ζωή και 6 παρ.1 καθώς σε κάθε περίπτωση βίαιης προσαγωγής υπόπτου ή μάρτυρα απαιτείται δικαστικό ένταλμα ή αυτόφωρο έγκλημα ) και της ΕΣΔΑ (άρθρο 3 εξευτελιστική μεταχείριση, άρθρο 5 δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία, άρθρο 6 παρ.2 και 3 τεκμήριο αθωότητας και δικαιώματα κρατουμένου και άρθρο 10 ελευθερία έκφρασης), καθώς και σωρείας άρθρων του Π.Κ.( ενδεικτικά: άρθρο 239 Π.Κ. κατάχρηση εξουσίας, άρθρα 325 Π.Κ. και 326 Π.Κ. παράνομη κατακράτηση παρά το Σύνταγμα).

Έχει δημοσιοποιηθεί πρόσφατα σχέδιο νόμου περί Συστάσεως Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας από τον αρμόδιο υπουργό κο Παπουτσή, ωστόσο πρακτικά δεν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή.

.