«Έχουμε πολλή δουλειά μέχρι το τέλος του χρόνου», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου. Παράλληλα, έκανε έκκληση στους κοινωνικούς εταίρους να καταλήξουν σε συμφωνία για το θέμα των συμβάσεων εργασίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη και ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρέμειναν στο γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου, μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου, ώστε να συζητήσουν το θέμα το συμβάσεων.

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου υπάρχουν σημαντικά νομοσχέδια που θα ετοιμαστούν και θα κατατεθούν στη Βουλή, νομοσχέδια τα οποία θα συζητηθούν σε συνεδριάσεις του υπουργικού Συμβουλίου. «Με αυτά τα νομοσχέδια, όπως και με τον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση πρέπει να πείσει την κοινωνία ότι οδηγεί τη χώρα με ασφάλεια στην έξοδο από την κρίση, καθώς και ότι κάνει όλες τις αναγκαίες τομές», φέρεται να τόνισε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς.

Ακόμη δήλωσε ότι «από την προηγούμενη συνεδρίαση υπήρξαν σημαντικές αλλαγές, καθώς προέκυψε η περίπτωση της Ιρλανδίας, αλλά και τέθηκε το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ».

Ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε ότι «η χώρα έχει προοπτική, η κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της και έδειξε την αξιοπιστία της», ενώ επιτέθηκε και στη ΝΔ, τονίζοντα ς ότι «αν το έλλειμμα ήταν 6%, όπως ισχυριζόταν η ΝΔ, σήμερα θα είχε μηδενιστεί, καθώς έχει μειωθεί κατά το ίδιο ποσοστό».

Ads

Ο πρωθυπουργός συνέχισε την επίθεση στη ΝΔ και τον Κώστα Καραμανλή, αναφερόμενος στην κυβέρνηση της Ιρλανδίας. «Η ιρλανδική κυβέρνηση δεν ακολούθησε το παράδειγμα του κ. Καραμανλή, ο οποίος εγκατέλειψε το καράβι και πέταξε μια βόμβα στην επόμενη κυβέρνηση. Πήρε πάνω του όλη την ευθύνη, ώστε η επόμενη κυβέρνηση να μη φορτωθεί τα λάθη του παρελθόντος», τόνισε.

Ακόμη εκτίμησε ότι οι αλλαγές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, είναι «πιο βατές πολιτικά», καθώς, όπως είπε, «τώρα, πια δεν έχουμε τη γενικευμένη μείωση μισθών και συντάξεων, που βεβαίως ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση πολιτικά», ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντιστάσεις.

Τέλος, αναφέρθηκε και στο Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης, ο οποίος θα συζητηθεί στη Σύνοδο κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβριο. Ο μηχανισμός αυτός πρέπει να είναι ένας «έξυπνος μηχανισμός», ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει την ψυχολογία των αγορών, ενώ επανέλαβε και την πρότασή του για τη δημιουργία των ευρωομόλογων.