Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με την επικαιροποίηση του μνημονίου στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών όπως προβλεπόταν και στο αναθεωρημένο μνημόνιο του Αυγούστου.

Ads

Μοναδική αλλαγής το κείμενο αποτελεί η προσθήκη της φράσης «χωρίς αναιτιολόγητες προϋποθέσεις», η οποία πιθανόν να σημαίνει ότι οι κλαδικές συμβάσεις θα παραμένουν σε κάποιες περιπτώσεις σε ισχύ, ώστε να μη γενικευτεί η κατάργησή τους, μένει, ωστόσο, να διευκρινιστεί. Οι όροι που θα τεθούν, αναμένεται να συζητηθούν με τους κοινωνικούς εταίρους το επόμενο διάστημα.

Μεταξύ αυτών εξετάζεται συγκεκριμένη χρονική διάρκεια των επιχειρησιακών συμβάσεων από 1 έως 2 χρόνια, η απόκλιση της σύμβασης να είναι 15% έως 20% από την κλαδική και το διάστημα που ισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις να μην πραγματοποιηθούν απολύσεις.

Αντικείμενο των τελικών διαπραγματεύσεων, ήταν και οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με κυρίαρχο το θέμα των μετατάξεων δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες αυτές θα γίνουν μόνο από τις ΔΕΚΟ προς το στενό δημόσιο τομέα ενώ θα θεωρούνται προσλήψεις, ενδεχομένως και με χειρότερους μισθολογικούς όρους. Εν το μεταξύ θα εντάσσονται στον κανόνα «μια πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» από το Δημόσιο.

Ads

Η τρόικα ζητά επίσης να επιταχυνθούν οι κινήσεις και όσον αφορά στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπως και στο άνοιγμα όλων ανεξαιρέτως των «κλειστών επαγγελμάτων».

Στις συζητήσεις με την κυβέρνηση έχει τεθεί, παράλληλα, το ζήτημα να υλοποιηθούν νωρίτερα ορισμένες αλλαγές, οι οποίες, με βάση τις αρχικές δεσμεύσεις του μνημονίου, θα υλοποιούνταν από το β΄ εξάμηνο του επομένου έτους.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση, η τρόικα θα παραχωρήσει αύριο συνέντευξη τύπου προκειμένου να παρουσιάσει τα συμπεράσματα από τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.

Το κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι το τέλος του μήνα. Το ΔΝΤ, θα αποδεσμεύσει την τρίτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα τον Δεκέμβριο ενώ η αντίστοιχη κίνηση από τις χώρες της Ευρωζώνης θα γίνει τον Ιανουάριο.

Δυο δις ευρώ η τρύπα των εσόδων στο 10μηνο

Εν το μεταξύ, στα δύο δις ευρώ διαμορφώθηκε η τρύπα στα έσοδα του 10μήνου σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Το υπουργείο ανακοίνωσε τα τελικά στοιχεία για τον μήνα Οκτώβριο τα οποία ελάχιστα διαφέρουν από τις ανακοινώσεις που έγιναν προ ημερών. Δείχνουν ελαφρά χαμηλότερο το έλλειμμα (17,334 από 17.405) λόγω μεγαλύτερης περιστολής των δαπανών (53,648 από 53,714). Οριακά καλύτερη ήταν η κατάσταση και στα έσοδα (40,988 από 40,993).

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 17.334 εκατ. ευρώ από 24.833 εκατ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2009 σημειώνοντας μείωση 30,2% έναντι στόχου μείωσης κατά 33,2% με βάση το σχέδιο προϋπολογισμού έτους 2011 που κατατέθηκε στη Βουλή στις 18 Νοεμβρίου 2010. Η προσαρμογή βασίζεται κατά κύριο λόγο σε μεγάλο περιορισμό των δαπανών κατά 7,1%. Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 11,2% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 9%, ενώ οι τόκοι αυξήθηκαν κατά 5,5% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 7,6%.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 3,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους έναντι διψήφιου στόχου που είχε τεθεί και 6% που κάνει λόγο η αναθεωρημένη πρόβλεψη. Οριακή ήταν η βελτίωση της επίδοσης σε σχέση με το εννεάμηνο (που η αύξηση ήταν 3,6%) και οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ κατά περίπου 15% το μήνα Οκτώβριο.