Την κατηγορηματική αντίθεση της ΓΕΝΟΠ στις προτάσεις της τρόικας για πώληση ή ενοικίαση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ ή ακόμη και για εκχώρηση λιγνιτικής παραγωγής της επιχείρησης σε ιδιώτες, επανέλαβε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Νίκος Φωτόπουλος, στη συνάντηση με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη.

Ads

“Δεν θα αφήσουμε να περάσουν αυτές οι προτάσεις, θα ματώσουμε και δεν θα διστάσουμε να πάμε φυλακή”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φωτόπουλος.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων της ΔΕΗ έγινε νωρίτερα μπροστά από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για τις προτάσεις της τρόικας αναφορικά με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.Εργαζόμενοι της ΔΕΗ παραμένουν συγκεντρωμένοι έξω απο το κτίριο του υπουργείου.

Στο υπουργείο βρέθηκαν τέσσερις διμοιρίες των ΕΚΑΜ, οι οποίες απομακρύνθηκαν ύστερα από παρέμβαση του υφυπουργού Γιάννη Μανιάτη. Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, που άδειασαν σακιά με λιγνίτη μπροστά από το υπουργείο, συναντώνται σήμερα με την υπουργό Περιβάλλοντος κα. Τίνα Μπιρμπίλη.

Ads

Η συνάντηση που επρόκειτο για γίνει σήμερα μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και της τρόικας αναβλήθηκε για την επόμενη επίσκεψη του κλιμακίου στη χώρα. Οπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου η αναβολή έγινε ύστερα από από αίτημα της τρόικας και θα πραγματοποιηθεί κατά την επόμενη επίσκεψη του κλιμακίου.

Ψήφισμα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους φορείς της Δυτικής Μακεδονίας το ενδεχόμενο παραχώρησης του 40% της λιγνιτικής παραγωγής σε ιδιώτες. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης συνεδρίασε εκτάκτως και εξέδωσε ψήφισμα εκφράζοντας την έντονη αντίδραση του.

«Οι πολίτες του ενεργειακού κέντρου της Δυτικής Μακεδονίας είμαστε αντίθετοι με την παραχώρηση των δομών της ΔΕΗ, χωρίς όμως να αρνούμαστε νέες επενδύσεις. Η ΔΕΗ πρέπει να παραμείνει δημόσιου χαρακτήρα με τα κοινωνικά χαρακτηριστικά που διέκριναν την έως τώρα παρουσία της. Η ιδιωτικοποίησή της ή η μεταπρακτική εκμετάλλευσή της θα βρουν αντίθετους όλους τους πολίτες της περιοχής μας», αναφέρει το ψήφισμα του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

«Καλούμε την κυβέρνηση να στηρίξει με τις επιλογές της το φυσικό πλούτο του λιγνίτη και του υδάτινου δυναμικού της Δυτικής Μακεδονίας για ουσιώδεις λόγους εθνικού συμφέροντος. Σε ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας θα είναι δυναμική», καταλήγει.