Πιο αυστηρές είναι πλέον οι ποινές που επιβάλλονται για τις κακοποιήσεις ζώων. Μέλη του φιλοζωικού κινήματος, αν και τονίζουν ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλα ζητήματα σχετικά με τη βελτίωση και την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για την προστασία των ζώων, σημειώνουν ότι θεωρείται σημαντική πρόοδος το γεγονός ότι οι δικαστικές και οι αστυνομικές αρχές τηρούν πλέον πιο ενεργή στάση όσον αφορά τη διαλεύκανση και καταδίκη υποθέσεων κακοποίησης των ζώων.

Ads

«Το αισιόδοξο είναι ότι οι μηνύσεις για θέματα σχετικά με τα ζώα αντιμετωπίζονται πλέον με μεγαλύτερη προσοχή. Πληθαίνουν πια σε όλη την Ελλάδα οι αυτόφωρες διαδικασίες, ενώ οι ποινές που επιβάλλονται είναι πιο αυστηρές, με αποκορύφωμα την πρωτόγνωρη στα δικαστικά χρονικά απόφαση του δικαστηρίου της Ρόδου, που επέβαλε την ανώτερη ποινή που προβλέπει ο νόμος», επισημαίνει στο «Έθνος» η Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων, “Η Προστασία των Ζώων”.

Υπενθυμίζεται ότι στη Ρόδο βρέθηκαν τον περασμένο Ιούνιο δύο σκύλοι κρεμασμένοι. Ο δράστης είχε συλληφθεί τότε με τη διαδικασία του Αυτοφώρου και αντίθετα με τη συνήθη πρακτική για τις υποθέσεις αυτές ορίστηκε άμεσα δικάσιμος. Το Μονομελές Πρωτοδικείο εξάντλησε την αυστηρότητα του νόμου και επέβαλε στον δράστη ποινή φυλάκισης 6 μηνών χωρίς αναστολή για τη θανάτωση των ζώων, 3 μηνών για παράνομη οπλοκατοχή και επιπλέον χρηματικό πρόστιμο.

Επίσης, με διαδικασία Αυτοφώρου καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βέροιας σε φυλάκιση πέντε μηνών 72χρονος αγρότης που κρίθηκε ένοχος για τη δηλητηρίαση με φόλα εννιά σκύλων, τον περασμένο Αύγουστο. Ακόμα, χρηματική ποινή ύψους 10.000 ευρώ επιδικάστηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χανίων για κακοποίηση ζώου, ενώ ο πρόεδρος του Πλημμελειοδικείου Ακράτας επέβαλε ποινή ενός μήνα σε άτομο που είχε μόνιμα δεμένο ζώο στο μπαλκόνι.

Ads

Στις πρόσφατες αυτές καταδίκες προστίθενται και άλλες με επιεικέστερες ποινές. Η κ. Μπομπολάκη τονίζει στην εφημερίδα ότι σε πολλές περιπτώσεις εξακολουθεί να βραδυπορεί η εκδίκαση ανάλογων υποθέσεων, ενώ οι ποινές που επιβάλλονται είναι πολύ μικρές. Ενδεικτικό είναι ότι περιστατικό που είχε συμβεί στις 21-8-2006 εκδικάστηκε στις 21 Ιουνίου 2010 από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας. Το δικαστήριο έκρινε ύστερα από τέσσερα χρόνια ένοχο τον έναν από τους δύο κατηγορουμένους, επειδή «φόνευσε ζώα συντροφιάς με κυνηγετικό όπλο και συγκεκριμένα φόνευσε με κυνηγετικό όπλο δύο αδέσποτα σκυλιά», ωστόσο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 60 ημερών με αναστολή τριών ετών.

Η κ. Μπομπολάκη επισημαίνει ότι οι πολίτες αλλάζουν στάση και καταγγέλλουν τα περιστατικά. Σημειώνει ότι το 2007 είχαν γίνει 50 καταγγελίες στα φιλοζωικά σωματεία, ενώ το 2010 ο αριθμός ήταν τριπλάσιος. Παράλληλα, τονίζει ότι ενώ στο παρελθόν όλες οι μηνύσεις στην Αστυνομία γίνονταν από φιλοζωικούς συλλόγους, σήμερα κατατίθενται και από ιδιώτες. Σύμφωνα με την κ. Μπομπολάκη, διαφορετική είναι πλέον και η στάση της Αστυνομίας, καθώς, ενώ στο παρελθόν αντιμετώπιζαν με αδιάφορο και συχνά απαξιωτικό τρόπο τις σχετικές καταγγελίες, σήμερα κατά κανόνα δίνουν μεγαλύτερη προσοχή και εξετάζουν τις υποθέσεις.

Ωστόσο, τα περιστατικά κακοποίησης ζώων συνεχίζονται. Χθες, ο Αχαϊκός Σύλλογος για τη Μέριμνα Ζώων κατήγγειλε στις τοπικές αρχές μαζικές δηλητηριάσεις σκύλων στην περιοχή του Πανεπιστημίου Πατρών. Οι υπεύθυνοι του Κέντρου βρήκαν νεκρά πέντε σκυλιά.

Την ίδια στιγμή, στο προαύλιο του 2ου Λυκείου Καβάλας άγνωστοι έγδαραν μέχρι θανάτου ένα κουτάβι με ένα ξύλο που είχε καρφιά. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εβδόμη», την ώρα του βασανισμού του άτυχου ζώου οι μαθητές είχαν μάθημα, ενώ το περιστατικό κατήγγειλαν οι μαθητές και η εργαζόμενη στο κυλικείο. Μέλος του Φιλοζωικού Σωματείου Καβάλας «Αίσωπος» περιέθαλψε στο σπίτι του το άτυχο ζωάκι το οποίο τελικά πέθανε από εσωτερική αιμορραγία.

Πηγή: Έθνος