Το θέμα πρόωρες εκλογές προς το παρόν δεν τίθεται, έτσι τουλάχιστον ερμήνευσε το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα ο κ. Παπανδρέου και νομίζω ότι καταρχήν έχει δίκιο γιατί όσο κι αν περιορίστηκε το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, τόσο δεν είναι προφανές ότι εκδηλώθηκε μια αποδοκιμασία εναντίον του σ’ αυτές τις εκλογές, τονίζει στο tvxs.gr ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος.

Ads

Ο κ. Αλιβιζάτος δηλώνει απογοητευμένος που μερικοί υποψήφιοι «που εκφράζουν ένα καινούργιο πνεύμα, δεν είναι παιδιά του σωλήνα, δεν πήγαν όσο καλά θα περίμενα, μιλάω για τον κ. Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη και για τον κ. Καμίνη στην Αθήνα. Θέλω πάντα εντούτοις να πιστεύω ότι πάντοτε υπάρχει καιρός και ότι αυτή τη δεύτερη βδομάδα την τελευταία εβδομάδα προ του δεύτερου γύρου τα πράγματα θα πάνε καλύτερα»..

Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις παραγόντων όλων σχεδόν των κομμάτων ότι ανεξάρτητα των σημερινών αποτελεσμάτων και του διαγγέλματος του κυρίου Παπανδρέου και με δεδομένες τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας , θα εισέλθουμε σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας, ο κ. Αλιβιζάτος σημειώνει πως προς το παρόν με την πλειοψηφία των 157 βουλευτών δε μοιάζει να υπάρχει αυτό στον ορίζοντα, μοιάζει να είναι πειθαρχημένη. «Θα σας έλεγα ότι η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία, αν προσέξατε το έθεσε μάλιστα και στο μήνυμά του ο κ. Παπανδρέου, είναι η ψήφιση του εκλογικού νόμου. Εκεί πιστεύω ότι αν είναι να εκδηλωθούν φιλότιμες συστάσεις σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας, εκεί θα πρέπει να εκδηλωθούν, γιατί πραγματικά αυτή είναι η μητέρα όλων των μεταρρυθμίσεων. Εκεί θα θιγούν πραγματικά συμφέροντα και δεν αποκλείεται να δείτε κάποιες διαφοροποιήσεις. Θα έλεγα λοιπόν ότι αν όντως προχωρήσει σε μερικούς μήνες τον εκλογικό νόμο εκεί μετατίθεται αν θέλετε η αγωνία για το πώς προχωρούν τα πράγματα. Ο εκλογικός νόμος δηλαδή είναι η επόμενη κρίσιμη πρόκληση».

Έχοντας χαρακτηρίσει πριν από λίγες ημέρες αντισυνταγματική τη μετάθεση του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών το Δεκέμβριο, ώστε να συμπέσουν με τις εθνικές σε περίπτωση που αυτές προκηρύσσονταν σήμερα, εξηγεί ότι «η αλλαγή του παιχνιδιού αιφνιδιαστικά την παραμονή του δεύτερου γύρου θα ήταν κάτι αντάξιο μιας Ζιμπάμπουε κι όχι μιας χώρας που έχει μια μεγάλη κοινοβουλευτική παράδοση».

Ads