Κλίμα Αγίου Παντελεήμονα καλλιεργείται στην πλατεία Αττικής, όπως προκύπτει από τον άγριο προπηλακισμό ενός ακόμα Αφγανού το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Τα κρούσματα επιθέσεων από «αγανακτισμένους κατοίκους» εναντίον μεταναστών πληθαίνουν. «Αυτό που επιχειρείται και στην πλατεία Αττικής είναι η επέκταση της ναζιστικής έμπνευσης “καθαρής ζώνης” του Αγίου Παντελεήμονα» εξηγεί στο tvxs o Θανάσης Κούρκουλας, μέλος της «Κίνησης Απελάστε τον Ρατσισμό».

Ads

Το περιστατικό της Παρασκευής στην πλατεία Αττικής ξεκίνησε όταν μία γυναίκα, η οποία φέρεται να έχει συμμετοχή και σε προηγούμενα περιστατικά προπηλακισμών εναντίων μεταναστών, άρχισε να καταφέρεται εναντίον δύο Αφγανών με την προτροπή να φύγουν από την χώρα. Γρήγορα, συγκεντρώθηκαν στο σημείο περίπου 20 άτομα. Η αστυνομία παρενέβη και για να ηρεμήσει τα πνεύματα… συνέλαβε τον έναν από τους δύο Αφγανούς, επειδή δεν είχε χαρτιά. Πρόκειται για τον Νατζίπ Μοχαμέντι, ο οποίος παρέμενε στην Ελλάδα μετά την απέλασή του από τη Γερμανία με προσωρινό καθεστώς διαμονής, που έληξε το Μάιο. Ο δικηγόρος της «Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό», Σαράντης Θεοδοσίου, τον επισκέφθηκε στο αστυνομικό τμήμα και κατέθεσε νέα αίτηση πολιτικού ασύλου. Προς το παρόν, όμως, ο Αφγανός παραμένει έγκλειστος, παρόλο που έχει ζητηθεί η άρση της κράτησής του ώστε να ξεκινήσει διαδικασία διερεύνησης του αιτήματος περί ασύλου με πρόσθετα στοιχεία.

Οι συχνές περιπολίες και ο έλεγχος των αδειών παραμονής έχουν επεκταθεί στην πλατεία Αττικής, με αποτέλεσμα εδώ και τέσσερις μέρες να είναι αδύνατη η προσέγγιση του σημείου από τους μετανάστες. Τη δουλειά της αστυνομίας συμπληρώνει η δραστηριότητα «αγανακτισμένων κατοίκων» και μελών της Χρυσής Αυγής, μετατρέποντας την πλατεία σε απαγορευμένο χώρο διέλευσης και παραμονής για οποιονδήποτε μετανάστη. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κούρκουλας, «η αστυνομία κινείται σε αγαστή συνεργασία με τους τραμπούκους της πλατείας, μέλος των οποίων είναι και η διαβόητη επιτροπή κατοίκων Αγίου Παντελεήμονα».

Το ενδιαφέρον όσων επιθυμούν την «εκκαθάριση» της περιοχής από τους μετανάστες μετατοπίζεται πλέον στο συγκεκριμένο σημείο. Πριν από λίγες ημέρες, η επιτροπή κατοίκων Αγίου Παντελεήμονα απηύθυνε κάλεσμα προς τους κατοίκους της πλατείας Αττικής να συστήσουν επιτροπή αντίστοιχη με τη δική τους –γεγονός που κάθε άλλο παρά ασύνδετο είναι με τον προπηλακισμό του Αφγανού την Παρασκευή. Το σενάριο υποκίνησης τέτοιων ενεργειών με στόχο το πολιτικό όφελος ακροδεξιών ομάδων στις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές δεν μοιάζει καθόλου απίθανο. Γι’ αυτό και ο κ. Κούρκουλας καλεί «όλες τις παρατάξεις των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών που διατείνονται ότι είναι υπέρ μιας ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας που σέβεται τα δικαιώματα του ανθρώπου να πάρουν θέση για την κατάσταση, να καταδικάσουν τους φασίστες και να απαιτήσουν την άρση της ασυλίας που απολαμβάνουν αυτή τη στιγμή από την ΕΛ.ΑΣ.»

Ads

Δείτε επίσης: «Μόλις δουν τα αυτοκίνητά τους σπασμένα, θα μπουν στην επιτροπή»