Στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση των ομολόγων κατέθεσε σήμερα ο τέως πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ Αγάπιος Σημαιοφορίδης. Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σημαιοφορίδης υιοθέτησε ” την γραμμή του πρώην υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη «περί ανίδεων διοικήσεων», ωστόσο «επιβεβαίωσε το πόρισμα Ζορμπά σχετικά με τις υπερτιμολογήσεις του επίμαχου ομολόγου».

Ads

Όπως ανέφεραν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «ο τέως πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ αποδέχθηκε την επαφή του με τους τότε γενικούς γραμματείς του υπουργείου Εργασίας κ.κ. Παπαδόπουλο και Μαμμωνά για θέματα του ΤΕΑΔΥ, αλλά δεν θέλησε να αιτιολογήσει την περίεργη χρονική σύμπτωση της εντολής του κ. Μαμμωνά για να του παραδώσει μια μέρα μετά την έκδοση του επίμαχου ομολόγου, όλα τα στοιχεία που αφορούσαν επενδύσεις του ΤΕΑΔΥ σε Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου».

Σύμφωνα με τους βουλευτές, ο κ. Σημαιοφορίδης, ερωτηθείς για την κατάθεση του στην Αρχή για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, περί εμπλοκής πολιτικών προσώπων, επιβεβαίωσε την αντίληψη του αυτή, επέλεξε ωστόσο, καθώς έχει το δικαίωμα ως κατηγορούμενος, να μην δώσει ουσιαστική απάντηση ως προς τα στοιχεία που τον οδήγησαν σε αυτό το συμπέρασμα. Ακόμα, παραδέχθηκε ότι αν σήμερα τα γνώριζε όλα αυτά σχετικά με την φύση και την πορεία του ομολόγου δεν θα είχε προβεί στην συγκεκριμένη επένδυση.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Χρήστος Πρωτόπαπας, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αναστάσιο Γαβριηλίδη, ζητά να πραγματοποιήσει έλεγχο για να διαπιστωθεί:

Ads

– Ποιες ήταν σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούν οι Τράπεζες οι αποτιμήσεις όλων των δομημένων προϊόντων εκδόσεως Ελληνικού Δημοσίου που πωλήθηκαν σε Ασφαλιστικά Ταμεία κατά το χρόνο διάθεσης τους από τις τράπεζες.

– Ποιο το ύψος των προμηθειών και αμοιβών που έλαβαν οι Τράπεζες κατά τις διαδικασίες διάθεσης δομημένων ομολόγων σε Ασφαλιστικά Ταμεία και αν υπάρχει ζήτημα υπερβολικής τιμολόγησης εκ της οποίας ζημιώθηκαν οι τελικοί επενδυτές.

Ακόμα, με αφορμή την πρόσφατη κατάθεση του πρώην προέδρου του Ταμείου Αρωγής Αστυνομικών ζητά από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, να διερευνήσει σε ποιες περιπτώσεις χρηματιστηριακές εταιρίες ανεξάρτητες ή θυγατρικές τραπεζικών ομίλων παρείχαν υπηρεσίες διαχείρισης ή συμβουλευτικές σε ασφαλιστικούς οργανισμούς και αν τηρήθηκαν, σε αυτές τις περιπτώσεις, τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία.