«Εναλλακτικές προτάσεις» για αντιστάθμισμα της υστέρησης των εσόδων, εκτός από την μαζική μετάταξη προϊόντων από το χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, εξετάζουν Κυβέρνηση και Τρόικα. Όπως δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά την έγκριση της νέας δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, «η μετάταξη προϊόντων σε υψηλότερο ΦΠΑ θα προκαλέσει προβλήματα στην αγορά» και «η Κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικές προτάσεις».

Ads

Όπως σημείωσε το ζήτημα θα συζητηθεί στην επόμενη επίσκεψη κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα. Οι τρεις «εναλλακτικές προτάσεις» που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η αύξηση κατά δύο μονάδων του ΦΠΑ για τα αγαθά που είναι στο 11% ή η δημιουργία ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ ή η εξίσωση των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Σχολιάζοντας τους φόρους στο πετρέλαιο, υποστήριξε ότι το κράτος επιδοτεί το πετρέλαιο θέρμανσης με 1,4 δισ. ευρώ ετησίως, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και σχολιάζοντας τόνισε ότι «αυτό είναι άδικο γιατί κάποιοι το χρησιμοποιούν για να θερμαίνουν πισίνες». Παράλληλα, εκτίμησε ότι η εξίσωση των φόρων θα πλήξει το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Επιπλέον, ο Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στο μέλλον του εγχώριου τραπεζικού τομέα, υποστηρίζοντας ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί «τη διατήρηση ενός δημοσίου πυλώνα αλλά και την ισχυροποίησή του»

Ads

Ακόμη εκτίμησε ότι η ύφεση κατά το 2010 θα είναι τελικώς μικρότερη του 4% του ΑΕΠ και τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας είναι το να κερδίσει την αξιοπιστία της διεθνώς.

Τέλος ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα, συνοδευόμενος και από στελέχη της «τρόϊκας», θα επισκεφθεί της Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία όπου θα έχει επαφές με διεθνείς επενδυτές στους οποίους θα εξηγήσει τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα για την ανόρθωση της οικονομίας της.

Διαβάστε επίσης:

* Στον έλεγχο της Κομισιόν οι εθνικοί προϋπολογισμοί

* Έκδοση ευρωομολόγων και έργα υποδομής προτείνει ο Μπαρόζο

* Σταθερός στο 5.5% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο