Για τις επιφυλάξεις της πρώην διευθύντριας Δημοσίου Χρέους της Γενικής Διεύθυνσης Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού, Παναγιώτας Σπυρουλοπούλου και του τότε γενικού διευθυντή Ελευθέριου Φούκα σχετικά με το δομημένο ομόλογο της JP Morgan, είχε ενημερωθεί ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Πέτρος Δούκας, όπως κατέθεσε σήμερα ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων η κ. Σπυροπούλου.

Ads

Σύμφωνα με την πρώην διευθύντρια Δημοσίου Χρέους της Γενικής Διεύθυνσης Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού, στο δανεισμό με τη μέθοδο της δανειακής σύμβασης και όχι με ομόλογα, η μεταβίβαση των δικαιωμάτων γίνεται με εκχώρηση, για την οποία λαμβάνει γνώση το Δημόσιο και επομένως η κυβέρνηση της Ν.Δ θα μάθαινε και τυπικά ότι τα ομόλογα κατέληξαν στα ταμεία.

Στο μεταξύ, αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ξέσπασε σήμερα στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή, με αφορμή τις καταθέσεις του πρώην γενικού διευθυντή και της πρώην διευθύντριας Δημοσίου Χρέους της Γενικής Διεύθυνσης Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού, Ελευθέριου Φούκα και Παναγιώτας Σπυρουλοπούλου.

Το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι με την κατάθεση της, η κ. Σπυρουλοπούλου εμπλέκει τόσο τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Πέτρο Δούκα όσο και τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Γιώργο Κουρή, τους οποίους η ίδια, μαζί με τον τότε γενικό διευθυντή της Δ23, αρμόδιας υπηρεσίας για τα εξοπλιστικά, Ελευθέριο Φούκα, είχαν ενημερώσει προσωπικά για τις επιφυλάξεις τους ως προς το δομημένο ομόλογο των 280 εκατομμύριων ευρώ της JP Morgan.

Ads

Από την πλευρά της, η ΝΔ, κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ ότι «συνεχίζει την τακτική εκφοβισμού μαρτύρων και η Επιτροπή έχει μετατραπεί σε Εξεταστική δομημένων εκβιασμών και δομημένων απειλών μαρτύρων» ενώ ο Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε «για προειλημμένες αποφάσεις».

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ η κ Σπυρουλοπούλου κατέθεσε ότι «η ίδια μαζί με τον κ Φούκα είχαν συνάντηση στο γραφείο του τότε γενικού γραμματέα του υπ. Οικονομικών κ. Κουρή όπου του ανέπτυξαν τις επιφυλάξεις τους για το επίμαχο ομόλογο της JP Morgan και στη συνέχεια μετέβησαν στο γραφείο του κ Δούκα στον οποίο τους την επανέλαβαν. Ωστόσο ο κ Δούκας τους είπε ότι το ομόλογο ήταν επωφελές και υπέγραψε την σχετική υπουργική απόφαση το Φεβρουάριο του 2007».

Το ΠΑΣΟΚ γνωστοποίησε δύο σχετικές επιστολές της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Θησαυροφυλακίου προς τον υφυπουργό και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, με θέμα «υποβολή πρότασης για δανεισμό από την Τράπεζα JP Morgan». Σε αυτές εκφράζονται επιφυλάξεις ότι «η έκδοση ομολογιακού δανείου για τη χρηματοδότηση εξοπλιστικών προγραμμάτων πιθανόν να δημιουργήσει γενικότερα προβλήματα στην τιμολόγηση ομολόγων, αφού το ελληνικό δημόσιο θα εμφανιστεί να εκδίδει την ίδια περίοδο ομολογιακά δάνεια με διαφορετικούς όρους.». Επιφυλάξεις εξέφρασε και ως προς την διαρροή της εμπιστευτικότητας που πρέπει να υπάρχει για τις δανειακές εξοπλιστικές συμβάσεις.

Ωστόσο, όπως σημείωσε το ΠΑΣΟΚ, ο αρμόδιος υφυπουργός και ο γενικός γραμματέας προχώρησαν στην έκδοση του ομολογιακού δανείου.

Από την πλευρά της ΝΔ τόσο ο Προκόπης Παυλόπουλος όσο και ο Νίκος Νικολόπουλος αντέτειναν ότι «τίποτα το πρωτοφανές και επιλήψιμο δεν έγινε» και ότι «οι υπηρεσιακοί παράγοντες είχαν με τον υφυπουργό και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών τις επαφές που γίνονταν κάθε φορά που εισηγούνται για το δανεισμό ή έκδοση ομολόγου».

Η αναφορά του κ Φούκα στην Εξεταστική, μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Πρωτόπαπα, ότι δεν θυμάται αν υπήρξε συνάντηση του ιδίου και της κ Σπυρουλοπούλου με τους κυρίους Δούκα και Κουρή, προκάλεσε την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ αλλά και νέα αντιπαράθεση με την ΝΔ.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ του καταλόγισαν προσπάθεια να αποκρύψει το κρίσιμο αυτό γεγονός και πρόσθεσαν: «Επί 3,5 χρόνια σκόπιμα αποκρύβονταν οι συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας Κουρή και Δούκα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες για τα δομημένα ομόλογα της JP Morgan, στις οποίες οι υπηρεσιακοί παράγοντες διατύπωναν τις επιφυλάξεις τους ως προς τα δομημένα ομόλογα. Η απόκρυψη κρίσιμων γεγονότων, η οποία επιχειρήθηκε ακόμα και σήμερα από τον ίδιο τον κ Φούκα, επιβεβαιώνει την πολυεπίπεδη επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου».

Από την πλευρά της, η ΝΔ κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ ότι «προσέρχεται στην Εξεταστική Επιτροπή έχοντας ήδη βγάλει τα συμπεράσματα του».