Το ραντεβού Ελλήνων και Τούρκων κολυμβητών από τη Σύμη και την τουρκική πόλη Ντάτσα στη μέση του Αιγαίου Πελάγους ανανεώνεται για όγδοη συνεχόμενη χρονιά. Την 1η Σεπτεμβρίου οι συμμετέχοντες ξεκινούν σε ομάδες από τις δύο παραλιακές πόλεις και συναντιούνται στη μέση της απόστασης των 11 μιλίων.

Ads

«Έπειτα από κάποιες ώρες στη θάλασσα είναι λογικό να αισθάνεσαι κουρασμένος. Οι κράμπες και τα τσιμπήματα από τσούχτρες είναι συνηθισμένο φαινόμενο, αλλά δεν αρκούν για να μας καταβάλουν. Αυτό που μας αποζημιώνει είναι ο τερματισμός της διαδρομής. Όταν συναντηθούμε με τους Τούρκους πετιούνται στεφάνια ελιάς στη θάλασσα, ανάβουμε καπνογόνα, αγκαλιαζόμαστε και τραγουδάμε» δηλώνει στο «Βήμα» ο Συμιακός, Στέλιος Δερμιτζάκης , ο οποίος έχει συμμετάσχει σε όλες τους αγώνες από το 2003.

Οι περισσότεροι Έλληνες που παίρνουν μέρες έχουν ασχοληθεί σε κάποιο βαθμό με τη μαραθώνια κολύμβηση. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, καθώς οι κολυμβητές έχει χρειαστεί να κολυμπήσουν στο παρελθόν ακόμη και με άνεμο 4 μποφόρ. Οι βορειοδυτικοί άνεμοι, πάντως, συνήθως βοηθούν τους Τούρκους κολυμβητές καθώς κατευθύνουν τα κύματα προς τη Σύμη. Τους περίπου 20 συμμετέχοντες θα συνοδεύουν, όπως πάντα, βοηθητικά πλοία που μεταφέρουν προμήθειες και ιατρική βοήθεια. Οι περισσότεροι, ωστόσο, σπανίως εγκαταλείπουν το νερό. Τις πιο πολλές φορές ανεβαίνουν το σκάφος για να δεχτούν κάποιες πρώτες βοήθειες και μετά συνεχίζουν. Ο κ. Δερμιτζάκης αποκάλυψε στο «Βήμα» και το μυστικό τους. «Αυτό που πραγματικά είναι θαυματουργό για την αντιμετώπιση της κούρασης είναι το νερό με μέλι».

Ο αγώνας κολύμβησης που διοργανώνουν οι δήμοι Σύμης και Ντάτσας δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα, αφού δεν αναδεικνύονται νικητές. Έλληνες και Τούρκοι κολυμβητές κολυμπούν σε ομάδες, χωρίς να απομακρύνεται ο ένας από τον άλλο. Διαρκεί τέσσερις ως έξι ώρες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την κολυμβητική ικανότητα αυτών που παίρνουν μέρος.

Ads