Στα κινέζικα αστικά κέντρα, ένας στους πέντε Κινέζους εφήβους είναι υπέρβαρος, ενώ στην Ταϊλάνδη, ένας στους δέκα νέους είναι παχύσαρκος. Το πρόβλημα εμφανίζεται πλέον και στην Ινδία. Σε όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες του «τρίτου κόσμου», όπου πριν από μερικές δεκαετίες η πείνα και ο υποσιτισμός ήταν η μεγαλύτερη απειλή, πλέον η παχυσαρκία αποτελεί το νέο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Ads

Αιτία αυτής της δυσμενούς εξέλιξης είναι κυρίως η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης μεγάλου μέρους του πληθυσμού, κυρίως στις μεγάλες ασιατικές πόλεις. Μετά από αιώνες παραδοσιακής διατροφής, ο λαός και ιδίως οι νέοι των αναπτυσσόμενων χωρών αναγκάζονται να συνηθίσουν σε ένα νέο «δυτικοφανή» τρόπο ζωής. Έκρηξη της αγοράς των φαστ φουντ, καθιστική ζωή και ατέλειωτες ώρες εργασίας, μοναχικό φαγητό «στο πόδι» και απουσία οικογενειακών γευμάτων στο σπίτι, είναι μερικοί από τους λόγους που οδηγούν τους νέους των φτωχών χωρών να τρέφονται όλο και λιγότερα υγιεινά. Αποτέλεσμα; Μέσα σε δέκα χρόνια η παχυσαρκία των νέων στην Κίνα έχει αυξηθεί κατά το εξωφρενικό ποσοστό του 156%.

Η παχυσαρκία μαστίζει τα φτωχότερα στρώματα στις ΗΠΑ

Στις πλούσιες αναπτυγμένες χώρες, αντίθετα από αυτό που συμβαίνει στην Ασία, η παχυσαρκία εμφανίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα. Για παράδειγμα, στην Καλιφόρνια, όπου 480.000 έφηβοι είναι παχύσαρκοι, το 21% αυτών προέρχονται από οικογένειες με ετήσιο εισόδημα κάτω των 19.971 δολαρίων, ενώ μόνο το 8% προέρχονται από οικογένειες με εισόδημα άνω των 59.913 δολαρίων.

Ads

Και αυτό δεν είναι τυχαίο, διότι τα πιο φτηνά γεύματα, στα οποία καταφεύγουν συχνά οι φτωχότερες κοινωνικές ομάδες, τα προσφέρουν επιχειρήσεις όπως η Pizza Hut και τα McDonald’s! Όμως αυτά τα φτηνά γεύματα είναι και τα πιο πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά. Άλλωστε, στα φτωχά κοινωνικά στρώματα είναι αυξημένη και η κατανάλωση αναψυκτικών και αλκοόλ ενώ είναι λίγες οι δυνατότητες για οικογενειακό φαϊ στο σπίτι και άθληση, λόγω των υποβαθμισμένων συνθηκών διαβίωσης και εργασίας.