Ένα ακόμη πογκρόμ κατά προσφύγων και μεταναστών από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές έγινε εχθές στον Άγιο Παντελεήμονα, σε μια προσπάθεια να αμαυρωθεί η πανεργατική απεργία ενάντια στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Για τα νέα περιστατικά ρατσιστικής βίας μίλησε στο tvxs.gr ο εκπρόσωπος της Κίνησης «Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή», Πέτρος Κωνσταντίνου.

Ads

Όπως καταγγέλλει η Κίνηση «Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή» ομάδα ακροδεξιών ξεκινώντας από την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα προς την Πλατεία Αττικής έσπασε δύο μαγαζιά, χτυπώντας αδιακρίτως σκουρόχρωμους μετανάστες. Στόχος έγινε και για ακόμη μία φορά ο θρησκευτικός χώρος λατρείας των μουσουλμάνων στην οδό Αριστομένους και Αγορακρίτου όπου η ομάδα έσπασε τα τζάμια του και τραυμάτισε ένα μετανάστη από το Μπαγκλαντές, που βρισκόταν μέσα σε αυτόν.

«Οι φασίστες του ΛΑΟΣ και της Χρυσής Αυγής προσπαθούν μέσα στην περίοδο της κρίσης να στρέψουν την οργή κατά των μεταναστών κι όχι κατά των πραγματικών υπεύθυνων που είναι η κυβέρνηση, η ΕΕ, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι μεγαλέμποροι. Η τακτική της τρομοκρατίας στις γειτονιές είναι ο τρόπος που έχουν επιλέξει για να κάνουνε πράξη αυτή τη φασιστική προπαγάνδα», λέει στο tvxs.gr, o Πέτρος Κωνσταντίνου, εκπρόσωπος της Κίνησης.

Η Κίνηση σε ανακοίνωση της μάλιστα κάνει λόγο για αθρόες προσαγωγές μεταναστών, κατά τις χθεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις, χωρίς προφανείς λόγους. «Η κυβέρνηση και το υπουργείο Δημοσίας Τάξης έχουν δώσει κάλυψη σε αυτές τις ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις με την επιχείρηση ‘Ασφαλής Αθήνα’ που στοχοποιεί τους μετανάστες και για αυτό η αριστερά και τα συνδικάτα και τα κινήματα, πρέπει να πάρουν αποφασιστική θέση ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης, να απομονώσουν τους φασίστες από τις γειτονιές και να οργανώσουνε την εργατική αντίσταση ώστε να νικήσει», σχολιάζει ο κ. Κωνσταντίνου.

Ads

«Σε κάθε Πανεργατική Απεργία οι φασίστες του ΛΑΟΣ και της Χρυσής Αυγής προσπαθούν αποτυχημένα να κάνουν εμφάνιση στις απεργιακές συγκεντρώσεις για να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο και απωθούνται από οργισμένους απεργούς διαδηλωτές. Χθες η απόπειρα τους να εμφανιστούν έξω από την Βουλή στηρίχτηκε στη συνδρομή των ΜΑΤ που έστειλαν τέσσερις διμοιρίες να τους προστατέψουν!», συνεχίζει η ανακοίνωση. «Δεν θα αφήσουμε τους φασίστες του ΛΑΟΣ και τους Νεοναζί που στηρίξανε το μνημόνιο της ΕΕ και του ΔΝΤ να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο κατά των μεταναστών. Χρειάζεται να τους απομονώσουμε εδώ και τώρα», προτρέπει ο Πέτρος Κωνσταντίνου, ο οποίος εξάρει την παρουσία της Ένωσης Μεταναστών Εργατών στο πλευρό των χιλιάδων Ελλήνων εργαζομένων που κατέβηκαν χθες στους δρόμους προκειμένου να διαδηλώσουν ενάντια στους προωθούμενους νόμους που φέρνουν τα πάνω-κάτω, τόσο στα εργασιακά όσο και στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Κίνηση «Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή»αποδίδει τις νέες αυτές επιθέσεις σε οργάνωση μετά από σύσκεψη «αγανακτισμένων πολιτών» που έλαβε χώρα στις 16 Ιούνη 2010 στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΟΤΕ. Στη σύσκεψη, σύμφωνα με την Κίνηση το παρών έδωσε και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Θ.Πλεύρης. Οι συμμετέχοντες στην «αγανακτισμένη» αυτή συνεδρίαση φέρεται να φώναζαν συνθήματα όπως «θα πάρουμε τα όπλα» ενώ, σύμφωνα με την καταγγελία της Κίνησης και όπως μας επιβεβαίωσε και ο κ. Κωνσταντίνου, ένας από την ομάδα αυτή κρατούσε και έδειχνε επιδεικτικά μια σφαίρα. Όταν δε εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων της γειτονιάς προσπάθησαν να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση αυτή ακι να καταγγείλουν τη δράση ακροδεξιών ομάδων, αντιμετωπίστηκαν με φασιστικούς και σεξιστικούς χαρακτηρισμούς.

Φαινόμενα σαν αυτά φαίνεται να είναι συχνά στον Άγιο Παντελεήμονα. Όπως καταγγέλλει άλλωστε στο tvxs.gr ο εκπρόσωπος της Κίνησης «Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή», Πέτρος Κωνσταντίνου, τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι αγωνιστές του αντιρατσιστικού κινήματος δέχονται ακόμα και προσωπικά απειλητικά τηλεφωνήματα από διάφορα «αγανακτισμένα» στοιχεία του Αγίου Παντελεήμονα. «Και εγώ προσωπικά και άλλοι αγωνιστές του εργατικού και του αντιρατσιστικού κινήματος δέχονται απειλές τηλεφωνικά από φασίστες της περιοχής του Αγίου Παντελεήμονα», μας λέει. Προειδοποιεί ωστόσο πως «το να υπάρχει μια τέτοια κλιμάκωση της φασιστικής τρομοκρατίας δεν θα μας κάνει να υποχωρήσουμε αντιθέτως θα ενδυναμώσουμε την οργάνωση της αντίστασης, δείχνει όμως το ποιόν αυτών που παριστάνουνε τις επιτροπές αγανακτισμένων κατοίκων στις γειτονιές μας». «Έχουνε τη σύνδεση με τις τοπικές μαφίες και έχουνε την κάλυψη της ίδιας της αστυνομίας για αυτό είναι τόσο θρασείς», καταλήγει ο κ. Κωνσταντίνου, ο οποίος απευθύνει έκκληση για μαζική συμμετοχή στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο, με αίτημα τη «Νομιμοποίηση των μεταναστών, Ασυλο και Στέγη στους Πρόσφυγες», στις 19.00 της 20ης Ιουλίου, στην Ομόνοια.