Πρόσφατα, δόθηκε επιτέλους στη δημοσιότητα το πόρισμα της Δικαιοσύνης αναφορικά με τις συνθήκες αποφυλάκισης του Ζαχαρία Λαγουδάκη. Πρόκειται για τον πρωταγωνιστή της ευρέως αποκαλούμενης ως «δολοφονίας για το σουβλάκι».

Ads

Ένας άνδρας ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία, στη συνέχεια επιδεικνύει ιδιαίτερα απείθαρχη, έως και εγκληματική, διαγωγή εντός της φυλακής Αλικαρνασσού, έπειτα αποφυλακίζεται με όρους, βάσει πλαστών στοιχείων, και τελικά δολοφονεί δι’ ασήμαντον αφορμήν ακόμη έναν άνθρωπο, τον 23χρονο φοιτητή, Μανώλη Χορευτάκη.

Χρειάστηκε η παραγγελία εισαγγελέα προκειμένου να παραδώσει τελικά το υπουργείο Δικαιοσύνης τα αποτελέσματα της σχετικής Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Βάσει των στοιχείων, η διοίκηση της φυλακής συνέταξε συστατικές επιστολές «καλής διαγωγής», παρόλη την επικίνδυνη συμπεριφορά του κρατούμενου (οπλοχρησία, απόπειρες ανθρωποκτονίας, κακοποιήσεις συγκρατουμένων). Ο Ζαχαρίας Λαγουδάκης εμφανίζει στις δικαστικές αίθουσες άκυρα (εκπρόθεσμα) ποινικά μητρώα και ένα λευκό με μία τροχαία παράβαση, το οποίο και χρησιμοποίησε για την αποφυλάκισή του.

Ακόμη και μετά τη δεύτερη δολοφονία, ο δράστης ζητά να του αναγνωριστεί το ακαταλόγιστο, επικαλούμενος ψυχιατρικά προβλήματα. Ωστόσο, η γνωμοδότηση για την ψυχική υγεία του αφήνει μικρά περιθώρια: «Ο Ζαχαρίας Λαγουδάκης δεν πάσχει από ψυχική νόσο, ούτε παρουσιάζει νευροψυχική διαταραχή που να του ακυρώνει ή να του μειώνει την ικανότητα αντίληψης του αδίκου των πράξεών του. Συγκαταλέγεται στις αντικοινωνικές προσωπικότητες. Η απόκλιση της προσωπικότητάς του είναι αποτέλεσμα στρεβλής διαπαιδαγώγησης και όχι γονιδιακής παθολογίας». Ταυτόχρονα, «ο Ζαχαρίας Λαγουδάκης δεν πληροί τα χαρακτηριστικά του τοξικομανούς δολοφόνου».

Ads

Ο δολοφόνος του Μανώλη Χορευτάκη είχε διαχρονική σχέση με τον νυν αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Χρήστο Μαρκογιαννάκη. Ο τελευταίος υπερασπίστηκε τόσο τον ίδιο, όσο και τον πατέρα του Λαγουδάκη, κατά την εκδίκαση ουκ ολίγων υποθέσεων. Άλλωστε, ο κ. Μαρκογιαννάκης έχει βαπτίσει το παιδί του Ζαχαρία Λαγουδάκη. Μπορεί ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ να έχει δηλώσει, ανάμεσα σε άλλα, ότι από τη δίκη για την πρώτη ανθρωποκτονία (Καρκανάκη), διέρρηξε οριστικά τις σχέσεις του με την οικογένεια και τον ίδιο το Ζαχαρία Λαγουδάκη, ωστόσο, στην πραγματικότητα, την υπεράσπιση των κακουργημάτων του δράστη έχει αναλάβει ο ίδιος ο κ. Μαρκογιαννάκης, ο αδελφός του Μανώλης (εκπροσωπούσε το Λαγουδάκη όσο καιρό ίσχυε το βουλευτικό ασυμβίβαστο), ακόμη και η κόρη του Ειρήνη.

Η ουσία της συγκλονιστικής υπόθεσης δεν θα πρέπει να αναζητάται συγκεκριμένα στο Ζαχαρία Λαγουδάκη ή το Χρήστο Μαρκογιαννάκη. Δεν είναι ακριβώς γνωστοί οι παράγοντες που οδήγησαν στην απάνθρωπη συμπεριφορά του δράστη, ούτε αν και σε ποιό βαθμό η σχέση του με ένα στέλεχος της κυβέρνησης οδήγησε έμμεσα -και σαφώς ασυνείδητα- στο τραγικό περιστατικό της 16ης Μαϊου του 2008, στο Ρέθυμνο. Η ουσία περνά από τις διασυνδέσεις και τα πολιτικά στηρίγματα που, εν γένει, παρατηρούνται στην ελληνική κοινωνία. Φαινόμενα που δίνουν κατά περίπτωση αφενός τη δυνατότητα, αφετέρου το ψυχολογικό ελεύθερο για την ανάπτυξη συμπεριφορών που εκδηλώνονται εν τέλει σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Ο εγκλεισμός ανθρώπων δεν αποτελεί τη λύση. Ωστόσο, δεν μπορεί να μην σχολιαστεί το γεγονός ότι σήμερα, χάριν των κανόνων που υπαγορεύουν οι πατροπαράδοτες γνωριμίες και διασυνδέσεις, αποφυλακίζονται άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια και την ίδια ώρα κρατούμενοι με μικρότερα παραπτώματα παραμένουν εσώκλειστοι.

Η εν ψυχρώ, παντελώς αναίτια, δολοφονία του 23χρονου φοιτητή, Μανώλη Χορευτάκη, αποδεικνύει με τον πιο σκληρό τρόπο πού μπορεί να οδηγήσει η αδιαφάνεια η οποία χαρακτηρίζει τον ελληνικό τρόπο. Ο πατέρας του Μανώλη Χορευτάκη αναγκάστηκε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο όνομα της παραβίασης του δικαιώματος του παιδιού του για ζωή. Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει, όταν ο Ζαχαρίας Λαγουδάκης είχε ήδη καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη από την ελληνική Δικαιοσύνη, πριν σκοτώσει το γιο του.

Ο πατέρας του θύματος, Αντώνης Χορευτάκης και η δημοσιογράφος της Νέας Τηλεόρασης Χανίων, Κατερίνα Πολύζου, περιγράφουν στο ΤV Χωρίς Σύνορα μία υπόθεση – τρανή απόδειξη για τη διάσταση που μπορούν να λάβουν οι επιπτώσεις από τη σαθρή λειτουργία του συστήματος στην Ελλάδα. Προηγείται η πρώτη προβολή πλάνων της πολύκροτης δολοφονίας στο παλαιό λιμάνι Ρεθύμνου, από παρακείμενη κάμερα.