Ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους ενώπιον της 2ης Τακτικής Ανακρίτριας οι δύο από τους πέντε αστυνομικούς, που κατηγορούνται στην υπόθεση της κακοποίησης 30χρονου Χιλιανού κρατούμενου στο Τμήμα Ακροπόλεως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Ads

Οι δύο κατηγορούμενοι, ένας ειδικός φρουρός και ένας αστυνομικός, απολογήθηκαν για την κατηγορία της απλής συνέργειας σε βασανιστήρια και κατάχρηση εξουσίας, καθώς φέρονται να ήταν παρόντες στο περιστατικό του ξυλοδαρμού και να μην απέτρεψαν τους συναδέλφους τους. Ανακρίτρια και Εισαγγελέας έκριναν ότι οι δύο αστυνομικοί πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους, με την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και την υποχρέωση τακτικής εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα.

Όπως μετέδωσε ο Σκάι, οι αστυνομικοί είπαν ότι είδαν τους συναδέλφους τους να χτυπούν τον αλλοδαπό, αλλά ότι αποχώρησαν από το τμήμα, με τη λήξη της βάρδιας τους, πριν δηλαδή αρχίσει ο κύριο όγκος των βιαιοπραγιών εναντίον του 30χρονου Χιλιανού.

Οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι, δύο οι οποίοι βαρύνονται με τις βασικές πράξεις και ένας ακόμη που ήταν παρών στο συμβάν, ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Πέμπτη.

Ads

Το τελευταίο 3μηνο, συνολικά 11 περιπτώσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας ερευνώνται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τα οποία σχετίζονται με περιστατικά κακοποίησης κρατουμένων μεταναστών σε ολόκληρη την επικράτεια, αλλά και καταγγελίες πολιτών για κατάχρηση εξουσίας από πλευράς αστυνομικών.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, αναβολή απέλασης έλαβε ο Χιλιανός Navardo Pedro, ο οποίος νοσηλεύεται στο ΓΚΝ Αθηνών, «προκειμένου να τεθεί απερίσπαστα στη διάθεση της Δικαιοσύνης σε όλες τις φάσεις της ποινικής διερεύνησης της υπόθεσής του».

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «με εντολή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, αρμόδιο κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής μετέβη στον Χιλιανό υπήκοο και τον ενημέρωσε για την ματαίωση της απόφασης απέλασης, παρέλαβε αίτηση του Χιλιανού υπηκόου για χορήγηση πολιτικού ασύλου, και τον ενημέρωσε για τα δικαιώματά του αναφορικά με την παραμονή του στη χώρα μας».

Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, «ανταποκρινόμενος στο αίτημά του, ζήτησε να εξετασθεί, στην παρούσα φάση, η χορήγηση επικουρικής προστασίας για ανθρωπιστικούς λόγους».

Η κατάθεση του Χιλιανού θύματος βασανισμού: «Τρεις ώρες με χτυπούσαν εναλλάξ»

«Μπορώ να αναγνωρίσω και τους επτά που με χτύπησαν έναν προς έναν», δήλωσε ο 30χρονος Χιλιανός υπήκοος που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από 3 ειδικούς φρουρούς στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως. Ο σημερινός Τύπος δημοσιεύει τις καταθέσεις τόσο του θύματος, όσο και των κατηγορούμενων αλλά και αυτοπτών μαρτύρων – συναδέλφων τους. Την ίδια στιγμή, στον ανακριτή οδηγούνται σήμερα, οι αστυνομικοί που κατηγορούνται για βασανιστήρια και κατάχρηση εξουσίας.

Ιδιαίτερα επιβαρυντική για τους βασανιστές είναι και η γνωμάτευση της ιατροδικαστού κυρίας Χ. Σπηλιοπούλου: «Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή εντοπίζεται στους νεφρούς λόγω της εκτεταμένης μυϊκής καταστροφής και ο ασθενής παρουσιάζει οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Τα θλαστικά τραύματα έχουν προκληθεί από πολλαπλές πλήξεις και έχει χρησιμοποιηθεί και επιμήκης ράβδος, το αποτύπωμα δε του οργάνου εμφανίζεται στο αριστερό πλάγιο και δεξιό πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα, στην πρόσθια επιφάνεια του αριστερού μηρού και πολλαπλώς στο οπίσθιο θωρακικό αποτύπωμα».

Ο 30χρονος Χιλιανός περιγράφει στην κατάθεσή του αναλυτικά τον άγριο ξυλοδαρμό του: «Ζήτησα από έναν αστυνομικό που τότε είχε αναλάβει υπηρεσία να μιλήσω στο τηλέφωνο. Αυτό έγινε στις 31.12.2009 και περί ώρα 14.15. Επειδή το καρτοτηλέφωνο δεν λειτουργούσε, του ζήτησα με τα λίγα αγγλικά που γνωρίζω να πάρω ένα τηλέφωνο από το γραφείο του. Του το ζήτησα δύο-τρεις φορές και τον άκουγα να λέει “μ…”, “γ… ” και άλλες λέξεις που δεν μπορώ να θυμηθώ. Μπήκε τότε στο κρατητήριο και μου έδωσε δύο χαστούκια και με έβγαλε από εκεί. Εγώ νόμιζα ότι θα με πήγαινε στο τηλέφωνο. Πράγματι εκείνος με πήγε στο γραφείο απέναντι από το κελί αλλά έκλεισε την πόρτα και έβγαλε το κλομπ. (…) Στο γραφείο τότε δεν υπήρχε κάποιος άλλος αστυνομικός που να με χτυπούσε αρχικά. Βρισκόταν όμως στο γραφείο άλλοι τρεις αστυνομικοί με στολή οι οποίοι κοιτούσαν. Ο αστυνομικός που με έβγαλε έξω από το κελί με χτύπησε με το κλομπ στο αριστερό μου μπράτσο αρχικά και σε άλλα σημεία του σώματός μου που δεν θυμάμαι ακριβώς. Εγώ αντέδρασα και έσπρωξα τον αστυνομικό στον τοίχο, όπου τον συγκράτησα εκεί και τον ρωτούσα ισπανικά για ποιον λόγο με χτυπούσε. Τότε σηκώθηκαν και οι άλλοι τρεις αστυνομικοί και με χτυπούσαν όλοι μαζί. Όσο χρόνο με χτυπούσαν η πόρτα των κρατητηρίων ήταν κλειστή αλλά οι άλλες του γραφείου ήταν ανοικτές και μπορούσα να βλέπω τις σκάλες. Τρεις ώρες περίπου με χτυπούσαν εναλλάξ όλοι οι παραπάνω και εγώ είχα δεμένα τα χέρια μου με χειροπέδες πίσω. Με είχαν τοποθετήσει σε έναν πάγκο που βρίσκεται σε ένα γραφείο απέναντι από τα κρατητήρια. Πότε με χτυπούσαν δύο και οι υπόλοιποι κοιτούσαν και πότε ένας-ένας».

Ο βασανισμός του άτυχου Χιλιανού ο οποίος, όπως υποστηρίζει, συνελήφθη γιατί δεν είχε τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα και δηλώνει ζογκλέρ, δεν τελείωσε εκεί. Λίγο αργότερα, ένας εκ των βασανιστών του φόρεσε πάλι χειροπέδες, τον κάθισε στον πάγκο και άρχισε πάλι να τον χτυπά. «Από τις πέντε το απόγευμα της Πέμπτης μέχρι νωρίς το πρωί της Πρωτοχρονιάς ήμουν μέσα στο κελί μου ξαπλωμένος και το βράδυ έκανα εμετό και έφτυνα αίμα… Μόλις ήρθε ο πρωινός σκοπός στα κρατητήρια, τον άκουσα να φωνάζει στους δύο αστυνομικούς που ήταν εκεί το βράδυ. Αυτό έγινε αφού είχε μπει στο κελί, είδε τα αίματα και ήρθε από πάνω μου. Εξέτασε τα πόδια μου και τα χέρια μου… Πιστεύω ότι με δικές του ενέργειες ήρθα στο νοσοκομείο».

Μαρτυρίες κατηγορουμένων και αυτοπτών ειδικών φρουρών

Ε. Γ., ειδικός φρουρός στο ΑΤ Ακροπόλεως: «Μπαίνοντας μέσα στον προθάλαμο των κρατητηρίων, σε ένα παγκάκι, καθόταν ένας κρατούμενος, αν θυμάμαι καλά φορώντας χειροπέδες, και δύο αστυνομικοί τον χτυπούσαν με κλωτσιές, γροθιές και με μια ελαστική ράβδο σε διάφορα σημεία του σώματός του. Σε ερώτησή μας γιατί τον χτυπούν, μας απάντησαν ότι επιτέθηκε στον σκοπό, ήταν αντιδραστικός και προσπάθησε να φύγει. Οπως στη συνέχεια πληροφορήθηκα, ο ένας από τους δύο αστυνομικούς που χτυπούσε τον κρατούμενο ονομάζεται Α. Π. Μετά από αυτό αποχωρήσαμε διότι δεν είχαμε άλλη αρμοδιότητα εκεί και θεωρώντας ότι όλες οι ενέργειες των αστυνομικών ήταν οι ενδεδειγμένες».

Ε. Μ., αστυφύλακας: « Είδα κάποιον άνθρωπο να φωνάζει προκλητικά και μετά τον συνάδελφο Π. να τον χτυπάει με την αστυνομική ράβδο του. Ρώτησα τι έγινε και μου είπε ότι του επιτέθηκε προσπαθώντας να αποδράσει και τον δάγκωσε στο χέρι. Είχαν μάλιστα αναφέρει σχετικά στον αξιωματικό υπηρεσίας. Αποχώρησα γιατί δεν είχα κάποια αρμοδιότητα θεωρώντας ότι όλα θα γίνουν σύμφωνα με τον νόμο».

Δ. Σ., ειδικός φρουρός: «… Ακουσα φωνές και τον Π. που φώναξε βοήθεια, αμέσως έσπευσα και είδα τον κρατούμενο να έχει πέσει πάνω του, πήρα τις χειροπέδες και του τις πέρασα. Μαζί τον ηρεμήσαμε και τον βάλαμε να καθήσει σε μια καρέκλα… Δεν του ασκήθηκε βία».

Α. Π., αστυνομικός:
« Αρνούμαι, δεν επιθυμώ να εισέλθω τώρα στην ουσία της υπόθεσης για την οποία κατηγορούμαι αλλά θα το κάνω αυτό μόλις βρω και συμβουλευτώ δικηγόρο και μελετήσει όλα τα στοιχεία της δικογραφίας».

Συγκρατούμενος στο Α.Τ. Ακροπόλεως:
«Δεν μπορούσαμε να δούμε τίποτα από εκεί και πέρα. Για μισή ώρα περίπου ακούγαμε τον Χιλιανό να φωνάζει δυνατά, να κραυγάζει από πόνο και πολύ φασαρία από χτυπήματα και φωνές αστυνομικών ή άλλων»