Σε χολιγουντιανή ταινία αποκάλυψης παραπέμπουν οι προετοιμασίες της βρετανικής κυβέρνησης για την πιθανότητα ενός άτακτου Brexit. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ειδική επιχειρησιακή ομάδα του στρατού έχει εγκατασταθεί σ’ ένα πυρηνικό καταφύγιο κάτω απ’ το υπουργείο Άμυνας στο Ουάιτχολ του Λονδίνου, για να παίξει επιτελικό ρόλο.

Ads

Πρόκειται για την ομάδα διαχείρισης κρίσης με την επωνυμία «Operation Redford» θα δίνει εντολές σε 3.500 στρατιωτικούς, που βρίσκονται ήδη εδώ και εβδομάδες σε κατάσταση συναγερμού έτοιμα να επέμβουν για να υποστηρίξουν την επαρκή τροφοδοσία του Ηνωμένου Βασιλείου με τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα.

Παράλληλα, όπως σημειώνουν οι Financial Times, και το υπουργείο Γεωργίας ετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο, με επιτελικά στελέχη του να ενημερώνονται διαρκώς για τυχόν προβλήματα στην τροφοδοσία με νερό και τρόφιμα.

Οι σχεδιασμοί για την περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία έχουν ξεκινήσει από το Καλοκαίρι του 2018 και εμπλέκονται 30 κρατικά  τμήματα.

Ads

Ο Guardian υποστηρίζει ότι «είδε» απόρρητο σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης υπό τον τίτλο «Επιχείρηση Κίτρινο Σφυρί», στο οποίο εμπλέκονται τα υπουργεία και αποβλέπει στο να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τυχόν προβλήματα σε δώδεκα τομείς από τις μεταφορές και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες μέχρι την εθνική ασφάλεια και την υγειονομική περίθαλψη.