Για κακουργήματα που συνδέονται με νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κατηγορούνται οι φερόμενοι ως συμμετέχοντες στο παραδικαστικό κύκλωμα, με βασικούς πρωταγωνιστές τον πρώην βουλευτή της Ν.Δ., κ.Μαντούβαλο, τον πρώην ανακριτή κ.Καλούση, τον επιχειρηματία κ.Μπολέτση και τον δικηγόρο κ.Ντινόπουλο. Ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ζήτησε την καταδίκη των τεσσάρων κατηγορουμένων, ενώ παράλληλα ζήτησε από τους δικαστές να αθωώσουν τον πέμπτο κατηγορούμενο, πρώην συνεργάτη του κ.Μαντούβαλου στο δικηγορικό του γραφείο, κ.Χρήστο Χατζηπαναγιώτου, θεωρώντας ότι δεν γνώριζε πως ο πραγματικός αποδέκτης των χρημάτων που κατέθεσε για λογαριασμό τού τότε εργοδότη του ήταν ο κ. Καλούσης.

Ads

Σύμφωνα με την κατηγορία, ο Π. Μαντούβαλος φέρεται ότι έδωσε χρήματα στον πρώην ανακριτή Ευάγγ. Καλούση για να επιτύχει την ευνοϊκή ποινική μεταχείριση επιχειρηματία που είχε εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη, καθώς και για άλλες δύο συναλλαγές που οι δικαστικές αρχές θεώρησαν ότι δεν ήταν σύννομες. Μάλιστα, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας, σημαντικό ρόλο για την παραπομπή του εν λόγω κατηγορουμένου έπαιξε η κατάθεση γυναίκας που φέρεται να ήταν αντίδικος του δικηγόρου Π.Μαντούβαλου. Η εν λόγω γυναίκα κατήγγειλε ότι εκβιάστηκε να καταβάλει 100 εκατ. δραχμές, με σκοπό να γίνει δυνατή η αθώωσή της σε ποινική υπόθεση, μέσω των γνωριμιών του Π.Μαντούβαλου με δικαστικούς λειτουργούς.

Ωστόσο, όλοι οι εμπλεκόμενοι αρνήθηκαν την ανάμειξή τους στην εκδικαζόμενη υπόθεση, υποστηρίζοντας στην απολογία τους ότι ουδέποτε έλαβαν μέρος σε παράνομες συναλλαγές, ενώ ο ίδιος ο κ.Μαντούβαλος υπαινίχθηκε ότι η εν λόγω ποινική δίωξη έχει πολιτικές αιτίες. «Δεν με νοιάζει που δεν είμαι υπουργός. Πήγαινα καρφί… Ποιος έβαλε το φρένο στο δικό μου γκάζι και πήγε να με γκρεμίσει; Τι σχέση έχω εγώ με το παραδικαστικό κύκλωμα;» σχολίασε, προσθέτοντας ότι ποτέ δεν είχε δικάσει με τον συγκατηγορούμενό του πρώην ανακριτή κ.Καλούση.

Την ίδια στιγμή, διακόπηκε αιφνιδίως η μεγάλη δίκη για το δεύτερο σκέλος του παραδικαστικού κυκλώματος, με κατηγορουμένους του κ.Τσαμούρη, πρώην πρόεδρο πρωτοδικών, κα.Καραγιάννη, εφέτη, κ.Διονσάτο, πρώην πρόεδρο της Τριμελούς διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών, κα.Κάθιζα, κα.Τσέβη και κ.Στάματη. Συγκεκριμένα, μετά από δύο δημοσιεύματα εφημερίδων που άφηναν υπαινιγμούς ότι είναι προαποφασισμένη η απαλλαγή των κατηγορουμένων, οι δικαστές της έδρας καθώς και ο εισαγγελέας προέβησαν σε δήλωση αποχής και κατέβηκαν από την έδρα για λόγους «ευπρέπειας και ευθιξίας». Ως αποτέλεσμα, η δίκη διακόπηκε και θα επαναληφθεί στις 8 Ιανουαρίου. Ταυτόχρονα, ορίστηκε άλλο δικαστήριο με αρμοδιότητα να εξετάσει τους λόγους για τους οποίου δικαστές και εισαγγελέας απέχουν από την άσκηση των καθηκόντων τους.

Ads