Σε άλλη μια υπόθεση αστυνομικής βίας που μένει ατιμώρητη φαίνεται πως εξελίσσεται η υπόθεση Καμράν, o οποίος, σύμφωνα με καταγγελίες, έχασε τη ζωή του στις 9 Οκτώβρη μετά το βασανισμό του από αστυνομικούς στο Α.Τ. Νίκαιας. Τη στιγμή που αντιρατσιστικές οργανώσεις και αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλλουν τον άγριο ξυλοδαρμό, διοχετεύονται στα ΜΜΕ «πληροφορίες αγνώστων πηγών» για τις αιτίες θανάτου του, που κάνουν λόγο για ναρκωτικά. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν στο tvxs για το περιστατικό.Το tvxs ήρθε σε επαφή με τρεις αυτόπτες μάρτυρες του ξυλοδαρμού του Μοχάμεντ Καμράν, όταν οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι όπου διέμενε στη Νίκαια –πριν από τη μεταφορά του στο Αστυνομικό Τμήμα– οι οποίοι ήταν μπροστά την ώρα του ξυλοδαρμού. Ο αδελφός του Καμράν, Σαχίντ και δύο άλλοι συγκάτοικοι, μας μιλούν για το περιστατικό, για τις κατηγορίες όσον αφορά στη χρήση ναρκωτικών, αλλά και για το φόβο τους να παραστούν τελικά στο δικαστήριο και να καταθέσουν, καθώς δεν έχουν χαρτιά.

Ads

Ο Σαχίντ, διατυπώνει παράλληλα και την επιφύλαξή του σχετικά με το κατά πόσο θα μπορέσουν να φτάσουν στο δικαστήριο σε μια ενδεχόμενη δίκη, καθώς μη έχοντας χαρτιά, μπορεί να συλληφθούν ανά πάσα στιγμή. Ο ίδιος μπαίνει μπροστά στην προσπάθεια να αποκαλυφθούν οι δολοφόνοι του αδερφού του και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, αλλά διστάζει να «πιέσει» τους συγκατοίκους και φίλους του που ήταν μπροστά στον ξυλοδαρμό του Καμράν στο σπίτι, να εμφανιστούν στη δίκη, με τον κίνδυνο να συλληφθούν.

Η σύλληψη και ο ξυλοδαρμός

Την Κυριακή το βράδυ μπήκαν δύο αστυνομικοί στο σπίτι και ρωτούσαν που είναι αυτός με το κομμένο δάχτυλο, μη έχοντας προφανώς άλλο στοιχείο. Εκείνη την ώρα ο Μ. Καμράν κοιμόταν, περιγράφει ο Σαχίντ και ο Αλτάφ. Οι αστυνομικοί μπήκαν στο δωμάτιο και άρχισαν να τον ξυλοκοπούν, χωρίς αιτία, ενώ ο ίδιος δεν πρόλαβε καν να αντιδράσει. Δεν χρειάζεται να διευκρινιστεί ότι δεν υπήρξε καμία αιτιολόγηση της σύλληψής του, όπως επισημαίνουν οι μάρτυρες.

Ads

Σύμφωνα με τις περιγραφές, κατά τη διάρκεια του ξυλοδαρμού οι αστυνομικοί είχαν σβήσει τα φώτα έτσι ώστε να μην μπορούν να δουν οι συγκάτοικοι του Καμράν τι ακριβώς γινόταν. Στη συνέχεια, τον έσυραν από τα πόδια μέχρι το πεζοδρόμιο, ενώ το κεφάλι του χτυπούσε στα σκαλιά της εξώπορτας, καταγγέλλουν οι μάρτυρες. Όπως επισήμαναν οι τελευταίοι, η αντίδραση των γειτόνων στο περιστατικό ήταν άμεση, καθώς άρχισαν να διαμαρτύρονται για τον ξυλοδαρμό του Καμράν από τους αστυνομικούς, από τους οποίους ζητούσαν εξηγήσεις για την εν λόγω συμπεριφορά.

«Η γειτονιά μας στηρίζει» αναφέρει ο Σαχίντ, ο οποίος πλέον φιλοξενείται από συμπατριώτη του στο διπλανό σπίτι, προκειμένου να μην έρχονται συνέχεια στο νου του οι σκηνές της κακοποίησης του αδερφού του.

Τέσσερις μέρες κρατήθηκε στο αστυνομικό τμήμα ο Μ. Καμράν, αναφέρει ο αδερφός του και όταν επέστρεψε σπίτι ήταν φανερά καταβεβλημένος, ενώ χρειαζόταν τη βοήθεια κάποιου άλλου ατόμου προκειμένου να σηκωθεί, εξηγεί ο Σαχίντ. «Μου έκαναν πολλά» φέρεται να είπε ο Καμράν στον Σαχίντ και του εξομολογήθηκε ότι είχε συμβεί. Η αστυνομική βία συνεχίστηκε και στο τμήμα. Όπως είπε στον αδερφό του συγκρατούμενος του Καμράν αλλά και ο ίδιος όταν επέστρεψε σπίτι, τα πράγματα στο αστυνομικό τμήμα όχι μόνο δεν ήταν καλύτερα αλλά ο χώρος εξελίχθηκε σε κολαστήριο γι’ αυτόν. Οι ξυλοδαρμοί συνεχίστηκαν, ενώ η αστυνομική βία έφτασε μέχρι το επίπεδο του βασανισμού, με ηλεκτροσόκ, καταγγέλλει ο Σαχίντ.

Συμπληρώνοντας αναφέρει ότι όταν ο ίδιος πήγε στο τμήμα για να καταγγείλει τον ξυλοδαρμό του από τους αστυνομικούς που τον συνέβαλλαν, ο μεταφραστής – συμπατριώτης τους μετέφραζε άλλα από αυτά που του έλεγε στην πραγματικότητα ο Σαχίντ. Ήταν συνεργάτης της αστυνομίας, καταλήγει.

Προσπάθειες συγκάλυψης του βασανισμού

Στην προσπάθεια συγκάλυψης και υποβάθμισης της υπόθεσης αποδίδει η Πακιστανική Κοινότητα και η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή τις πληροφορίες που διέρρευσαν την προηγούμενη βδομάδα στα ΜΜΕ, οι οποίες έκαναν λόγο για χρήση ναρκωτικών από μέρους του Καμράν, σε μια προσπάθεια αποσύνδεσης του θανάτου του από τον βασανισμό που υπέστη στο αστυνομικό τμήμα της Νίκαιας.

Όπως είχε καταγγείλει ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας, Τζαβέντ Ασλάμ, οι ανακριτικές αρχές κωλυσιεργούσαν να δεχτούν για κατάθεση βασικούς μάρτυρες που ήταν μπροστά στον ξυλοδαρμό στο σπίτι, καθώς και τον συγκρατούμενο του Μ. Καμράν στο αστυνομικό τμήμα που ήταν αυτόπτης μάρτυρας στο βασανισμό του (ήταν εκείνος που είχαν βάλει οι αστυνομικοί να κάνει τον μεταφραστή μεταξύ των ίδιων και του Μ. Καμράν), επειδή δεν είχαν χαρτιά.

Την ίδια στιγμή, διαρρέουν πληροφορίες για «ευρήματα» της τοξικολογικής και τα «πορίσματα» της ιατροδικαστικής, προτού καν ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική έρευνα και τα πορίσματα της τοξικολογικής και ιστολογικής εξέτασης, αφήνοντας πολλά ερωτηματικά σχετικά με την προθυμία της αστυνομίας και των πολιτικών της προϊσταμένων για τιμωρία των ενόχων.

Όπως ανέφεραν στο tvxs τόσο ο Σαχίντ, όσο και ο Αλτάφ, δεν είχαν δει ποτέ τον Μ. Καμράν να παίρνει ναρκωτικά, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα του επέτρεπε να δουλεύει ως οικοδόμος, όπως και έκανε, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο επάγγελμα προϋποθέτει υγιή οργανισμό και μυϊκή δύναμη.

Όπως και να’χει ωστόσο, ο θάνατος του Μ. Καμράν είτε προήλθε, είτε όχι, από τον βασανισμό, το γεγονός του βασανισμού του από την αστυνομία αυτό καθαυτό παραμένει. Όπως επίσης παραμένει και το γεγονός ότι ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Νικαίας, τοποθετήθηκε στην Αντιτρομοκρατική… Τιμωρία ή αναβάθμιση;

Ακολουθεί απόσπασμα από την ανακοίνωση της Κίνησης Ενωμένοι ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, αναφορικά με τις πληροφορίες περί ναρκωτικών:

«Αθήνα 10-11-09

Χυδαία επιχείρηση συγκάλυψης της δολοφονίας Μοχάμεντ Καμράν!

Από χθες διοχετεύονται στα ΜΜΕ κατευθυνόμενες «πληροφορίες αγνώστων πηγών» για τις αιτίες θανάτου του Μοχάμεντ Καμράν, του Πακιστανού μετανάστη που έχασε τη ζωή του στις 9 Οκτώβρη μετά από άγριο ξυλοδαρμό στο Α.Τ. Νίκαιας, χωρίς να έχει καν ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική έρευνα και τα πορίσματα της τοξικολογικής και ιστολογικής εξέτασης.

Ένας ολόκληρος κατασταλτικός μηχανισμός που έχει συνηθίσει να συγκαλύπτει ρατσιστικά εγκλήματα μπήκε μπροστά από την πρώτη στιγμή για να διασώσει το κύρος του ΑΤ Νίκαιας, όταν εμφανίστηκαν αυτόπτες μάρτυρες που καταθέτουν ότι μπροστά στα μάτια τους βασανίστηκε ο Μοχάμεντ Καμράν. Την ώρα που οι ανακριτικές αρχές κωλυσιεργούν να δεχτούν για κατάθεση αυτούς τους βασικούς μάρτυρες, γίνονται καραμπινάτες προσπάθειες συγκάλυψης των ευθυνών της αστυνομίας και των πολιτικών της προϊστάμενων με διαρροές για …«ευρήματα» της τοξικολογικής και τα «πορίσματα» της ιατροδικαστικής.

Ο ζήλος τους να κλείσουν άρον-άρον την αστυνομική έρευνα προχωράει ταυτόχρονα με την προκλητική αναβάθμιση του διοικητή του ΑΤ Νίκαιας από τον Χρυσοχοϊδη και την τοποθέτηση του στην Αντιτρομοκρατική!

Ενδεικτική για την κατευθυνόμενη τροπή στην έρευνα που διεξάγεται άνωθεν για την υπόθεση του θανάτου του Μοχάμεντ Καμράν, αποτελεί και η «προφητική» ερώτηση πριν από μια βδομάδα (!), στο ALTER, του γραμματέα του ΛΑΟΣ, Άδωνη Γεωργιάδη προς τον δικηγόρο της υπόθεσης Φραγκίσκο Ραγκούση: «τι θα λέγατε αν η τοξικολογική έβγαζε ότι ήταν γεμάτος ναρκωτικά;»…

Όλες αυτές οι μεθοδεύσεις θυμίζουν τις ανάλογες προσπάθειες των κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών που προσπαθούσαν να κουκουλώσουν το σκάνδαλο των απαγωγών των Πακιστανών, με τις περίφημες δηλώσεις των Βουλγαράκη και Πολύδωρα που αποδίδανε τις απαγωγές στους ίδιους τους Πακιστανούς. Επιπλέον ερωτηματικά προκαλούν μάλιστα, οι πρόσφατοι διορισμοί στην κορυφή της ΕΥΠ στελεχών που είχαν εμπλακεί στη συγκάλυψη του συγκεκριμένου σκανδάλου…».

Κάμερα: Δημήτρης Βογιατζίδης