Πολιτικές ταλαντεύσεις, αντικρουόμενες εισηγήσεις και, κυρίως, η παρατεινόμνη εμπλοκή στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών κρατούν μετέωρο τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης  – έναν ανασχηματισμό, που… έρχεται και φεύγει εδώ και τουλάχιστον 15 ημέρες.

Ads

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι ο ανασχηματισμός θα γινόταν την προηγούμενη εβδομάδα και, δη μέσα στο τριήμερο, της 28ης Οκτωβρίου. Εξ ου και η αποστολή, την περασμένη Τετάρτη, στο ΣτΕ προς νομική έγκριση των προεδρικών διαταγμάτων για τις αλλαγές στη δομή και τις μετονομασίες υπουργείων – μια αποστολή, που κατά τις πληροφορίες, συνοδεύθηκε με το αίτημα για άμεση απάντηση.

Ωστόσο, η απόφαση περί της αντισυνταγματικότητας του νόμου Παππά πάγωσε κάθε πρωτοβουλία, με κάποιες από τις εισηγήσεις που κατατέθηκαν στο Μαξίμου να συνδέουν και πάλι τον χρόνο του ανασχηματισμού με το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης.

Η διαρροή των προεδρικών διαταγμάτων

Τα δεδομένα άλλαξαν εκ νέου με την διαρροή, από το ΣτΕ, των προεδρικών διαταγμάτων για τη νέα δομή των υπουργείων. Η διαρροή προκάλεσε την δημόσια έκφραση δυσαρέσκειας του Μαξίμου με αιχμές προς τους δικαστές, ταυτόχρονα όμως έκανε ορατό και τον κίνδυνο να «καεί» το χαρτί της κυβερνητικής επανεκκίνησης εν μέσω των αλλεπάλληλων αναβολών του ανασχηματισμού.

Ads

Τον προβληματισμό αυτό ήρθε να επιτείνει και η δημοσκόπηση της Public Issue που έδωσε εικόνα κατάρρευσης της κυβέρνησης και ποσοστά αυτοδυναμίας στη Νέα Δημοκρατία με προβάδισμα 24 μονάδων.

Η αξιοπιστία της δημοσκόπησης αμφισβητήθηκε από κυβερνητικά στελέχη – με πλέον χαρακτηριστικό ίσως το tweet του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου από την Τζακάρτα αλλά και την εύγλωττη δημόσια παρέμβαση της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνιας Σβίγγου – όμως η πρόσθετη επιβάρυνση του πολιτικού κλίματος ενίσχυσε και τις εισηγήσεις για άμεσο ανασχηματισμό.

Το ΕΣΡ και το νέο φρένο

Ως εκ τούτων, προχθές το βράδυ υπήρξαν νέες διαρροές περί «άμεσου» και «σαρωτικού» ανασχηματισμού, με κάποιες κυβερνητικές πηγές μάλιστα να τον προσδιορίζουν χρονικά το αργότερο έως την Κυριακή. Πάνω σ’ αυτό το σενάριο άρχισε να χτίζεται και ο νέος γύρος ονοματολογίας για μετακινήσεις, εισόδους και εξόδους από την κυβέρνηση, έως ότου όμως χθες το βράδυ προέκυψε νέο φρένο.

Συγκκριμένα, κυβερνητική πηγή έδειξε ως ορόσημο πριν από το οποίο δεν μπορεί να γίνει ανασχηματισμός την συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης – ήτοι, το νωρίτερο μετά τη Δευτέρα, οπότε και έχει προγραμματιστεί η νέα Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Η εν λόγω πηγή τόνισε ότι «ο ανασχηματισμός θα γίνει στην ώρα του» και ότι «τώρα είναι η ώρα να αποκατασταθεί θεσμικά το ΕΣΡ. Και υπάρχουν επίσης και άλλες σοβαρές προτεραιότητες».

Η… μη υπουργοποίηση Μίχαλου

Η ίδια επίσης πηγή διέψευσε και φήμες που είχαν κυκλοφορήσει νωρίτερα περί υπουργοποίησης του προέδρου του ΕΒΕΑ, και προερχόμενου από τη ΝΔ, Κωνσταντίνου Μίχαλου –φήμες, που βασίστηκαν στην πληροφορία ότι στη να κυβέρνηση μπορεί να υπάρξει πρόσωπο-έκπληξη που θα αναλάβει τον τομέα της ανάπτυξης.

«Όσα γράφονται περί Μίχαλου διαψεύδονται κάθετα και κατηγορηματικά», δήλωσε το συγκεκριμένο κυβερνητικό στέλεχος.

Είτε, πάντως, οι ταλαντεύσεις οφείλονται στις αντικρουόμενες εισηγήσεις, είτε πρόκειται για αντιπερισπασμό τακτικής προκειμένου να διατηρήσει ο πρωθυπουργός το περιθώριο του αιφνιδιασμού, τόσο τα χρονικά όσο και τα πολιτικά περιθώρια για τον ανασχηματισμό αρχίζουν να στενεύουν.

«Ο ανασχηματισμός αυτός έχει προαναγγελθεί τόσες φορές που κινδυνεύει πλέον να αυτό-ακυρωθεί και πολιτικά και επικοινωνιακά», έλεγε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά άλλες πηγές, πάντως, ο κύβος έχει ήδη ριφθεί και η νέα κυβέρνηση Τσίπρα είναι απλώς θέμα -λιγότερων ή περισσότερων- ημερών.

Η, δε, πολιτική ουσία και μορφή αυτής της κυβέρνησης θα καθοριστεί από τρία πρόσωπα-κλειδιά: Από το εάν θα μετακινηθεί ή όχι ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, από το εάν θα παραμείνει ή όχι στο υπουργείο Ενέργειας ο Πάνος Σκουρλέτης και από το εάν θα μείνει στο Παιδείας ο Νίκος Φίλης. Και κυρίως από το αν θα περιλαμβάνει νέα πρόσωπα, τα οποία θα συμβολίζουν τόσο μια νέα αρχή όσο και ένα πραγματικό άνοιγμα προς την κοινωνία.