Εκ νέου συνεδριάζει σήμερα η Ολομέλεια του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες. Η συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που ξεκίνησε λίγο πριν τις 18:00, θεωρείται κρίσιμη καθώς αναμένεται να αποφασίσει τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά. 

Ads

Το ΣτΕ εξετάζει δυο κομβικά ζητήματα συνταγματικότητας: την αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και τον αριθμό των αδειών.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση της Δευτέρας δεν έγινε ψηφοφορία ως προς τα συνταγματικά και νομικά θέματα. 

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, κατά την τετράωρη διάσκεψη υπήρξε διεξοδική συζήτηση με νομικά επιχειρήματα, αλλά δεν διαμορφώθηκε συγκεκριμένη πλειοψηφία υπέρ της συνταγματικότητας ή μη του νόμου. Η ίδια πηγή όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξει απόφαση στη σημερινή συνεδρίαση απάντησε: «Πιθανότατα».

Ads

Από πλευράς κυβέρνησης διαμηνύεται ότι ανεξαρτήτως της δικαστικής απόφασης – που όπως τονίζουν θα γίνει σεβαστή – θα προχωρήσει η ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου. 

Μάλιστα στο Μαξίμου γίνεται επεξεργασία όλων των πιθανών σεναρίων εν όψει της απόφασης του ΣτΕ. Οι τροποποιήσεις και βελτιώσεις του νόμου Παππά ή ακόμη και η διαμόρφωση εντελώς νέου νομοθετικού πλαισίου είναι ανάμεσα στις πιθανότητες που εξετάζονται στην περίπτωση που ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες κριθεί αντισυνταγματικός. Οι τελικές αποφάσεις ωστόσο θα καθοριστούν από την μορφή και τη δομή της ετυμηγορίας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Χθες ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει το Σύνταγμα και τις αποφάσεις των δικαστηρίων, ξεκαθάρισε όμως ότι τους νόμους τους συντάσσει η εκλεγμένη Βουλή.

Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τζανακόπουλος από την πλευρά του, σημείωσε ότι σε περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, θα μπορούσε να υπάρξει ένας νέος νόμος ή θα μπορούσαν να υπάρξουν διορθώσεις στον υπάρχοντα νόμο.