Η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα σημάνει το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, διαμήνυσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ads

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η Άνγκελα Μέρκελ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για τις εκκαθαρίσεις οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη στην Τουρκία, στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος.

«Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης αυτής, η κ. Μέρκελ υπογράμμισε με μεγάλη σαφήνεια στον κ. Ερντογάν ότι η Γερμανία, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, αντιτίθενται στη θανατική ποινή επεσήμανε ότι αυτή δεν είναι «σε καμία περίπτωση συμβατή με μια εισδοχή στην Ε.Ε.», ανέφερε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ είχε σημειώσει ήδη νωρίτερα, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, τη θέση του Βερολίνου ότι «η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα σήμαινε το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Ads

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ηγετών, η Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε εκ νέου τον Ερντογάν να σεβαστεί το κράτος του δικαίου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της επαναφοράς της θανατικής ποινής για τους πραξικοπηματίες. Η εσχάτη των ποινών έχει καταργηθεί στην Τουρκία από το 2004, στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς της για ένταξη στην ΕΕ.