Στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης οδηγήθηκαν το πρωί της Κυριακής οι οκτώ Τούρκοι πραξικοπηματίες που πέρασαν τα σύνορα με ελικόπτερο για να αποφύγουν τη σύλληψη από τις τουρκικές αρχές. Οι οκτώ συλληφθέντες, όλοι στρατιωτικοί (3 ταγματάρχες, 3 λοχαγοί και 2 αρχιλοχίες) που συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα, ζήτησαν πολιτικό άσυλο.

Ads

Οι τέσσερις από τους συλληφθέντες αρνούνται πως συμμετείχαν στο πραξικόπημα που εκδηλώθηκε την Παρασκευή στην Τουρκία και ζητούν πολιτικό άσυλο εκφράζοντας, όπως λέει η δικηγόρος τους, ανησυχίες για το αν θα έχουν μια δίκαιη δίκη σε περίπτωση που εκδοθούν στην Τουρκία.

Το ελικόπτερο τύπου Black Hawk, στο οποίο επέβαιναν, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος», καθώς οι οκτώ συλληφθέντες επικαλέστηκαν μηχανική βλάβη ώστε να τους επιτραπεί η προσγείωση και στη συνέχεια να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου το αυτόφωρο δικαστήριο θα γίνει πιθανότατα τη Δευτέρα, ενώ το κατηγορητήριο που τους βαρύνει αφορά παράνομη είσοδο στην Ελλάδα και απόπειρα διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας.

Ads

Αμέσως μετά θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία απέλασής τους, η οποία εκτιμάται πως δεν θα εκτελεστεί άμεσα δεδομένου ότι ήδη έχουν αιτηθεί πολιτικού ασύλου.

Το επίσημο αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου θα υποβάλουν οι οκτώ συλληφθέντες στην Υπηρεσία Ασύλου, στη Ν. Χιλή Αλεξανδρούπολης, η οποία θα πρέπει να αποφανθεί σε διάστημα δύο-τριών εβδομάδων για την αποδοχή ή απόρριψη του αιτήματος. Η ίδια υπηρεσία θα αποφασίσει και για το εάν θα συνεχιστεί η κράτηση των συλληφθέντων ή θα αφεθούν ελεύθεροι.

Η Τουρκία έχει ζητήσει την έκδοσή τους με τις ελληνικές αρχές να σημειώνουν πως θα ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο.

Για το θέμα ο Έλληνες υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Για το θέμα μίλησαν και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην επικοινωνία που είχαν κατά την οποία ο πρόεδρος της Τουρκίας εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη στάση που τήρησε εξ αρχής ο Έλληνας πρωθυπουργός ενάντια στο πραξικόπημα.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές η έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών δύσκολα θα αποτραπεί καθώς  εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος. Όπως σημειώνουν αυτό που θα εξεταστεί είναι το εάν με την έκδοση τους στη χώρα τους, θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους.