Ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε πως θα υποβάλει την παραίτηση του ενώπιον της βασίλισσας Ελισάβετ την Τετάρτη, με την μοναδική πλέον υποψήφια για την ηγεσία των Εργατικών Τερέζα Μέι να αναλαμβάνει χρέη πρωθυπουργού άμεσα.

Ads

Μέχρι το απόγευμα της ίδιας ημέρας η Τερέζα Μέι θα έχει γίνει η 76η πρωθυπουργός της Βρετανίας – και η δεύτερη γυναίκα που αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ. Μαζί με τα ηνία θα αναλάβει και το βάρος της διαπραγμάτευσης για τους όρους του Brexit.

Τη Δευτέρα το πρωί, η υπουργός Ενέργειας Άντρεα Λίντσομ ανακοίνωσε την απόφαση της να αποσυρθεί τελικά από την κούρσα για την πρωθυπουργία της Βρετανίας και δίνοντας ουσιαστικά το χρίσμα στην Τερέζα Μέι.

Η διαδικασία ψηφοφορίας για τα 150.000 μέλη του ιστορικού κόμματος της βρετανικής Κεντροδεξιάς και Δεξιάς, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο, είναι άνευ νοήματος πλέον κι έτσι ο Ντέιβιντ Κάμερον αποφάσισε να επισπεύσει τις διαδικασίες.

Ads

«Δεν έχω αρκετή στήριξη για να ηγηθώ μιας ισχυρής και σταθερής κυβέρνησης» είπε η Λίντσομ, συμπληρώνοντας ότι η Μέι είναι καταλληλότερη να διαπραγματευθεί την έξοδο από την ΕΕ.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον επικρότησε την απόσυρση της Λίντσομ, δηλώνοντας ότι έλαβε απόλυτα σωστή απόφαση και ότι είναι σαφές πως η Τερέζα Μέι έχει την υποστήριξη του Συντηρητικού Κόμματος.

«Είναι ισχυρή, είναι παραπάνω από ικανή να επιδείξει την ηγεσία που θα χρειαστεί η χώρα τα επόμενα χρόνια και θα έχει την πλήρη υποστήριξή μου», τόνισε ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Το Brexit σημαίνει Brexit

Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας  αν και είχε υποστηρίξει το Brexit πέρασε στο αντίθετο στρατόπεδο όταν ο Ντέιβιντ Κάμερον ξεκίνησε την εκστρατεία υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

«Δεν μπορώ να είμαι σαφέστερη: δεν θα υπάρξει απόπειρα να παραμείνουμε στους κόλπους της ΕΕ. Το Brexit σημαίνει Brexit και θα το κάνουμε να επιτύχε» δήλωσε από το Μπέρμιγχαμ, διαψεύδοντας τις ελπίδες όσων θα ήθελαν να δουν μια επανάληψη του δημοψηφίσματος.

Ποιά είναι η νέα Θάτσερ της Μεγάλης Βρατανίας;

Η 59χρονη Μέι διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών από τον Κάμερον το 2010 όταν αυτός εξελέγη πρωθυπουργός – θέση την οποία η Μέι διατήρησε και μετά την επανεκλογή του Κάμερον το 2015.

Η «νέα Μάργκαρετ Θάτσερ», όπως την αποκαλούν μερικές φορές, επιδεικνύει αυστηρή στάση είτε πρόκειται για παραβατικά άτομα, είτε για παράτυπους μετανάστες ή ισλαμιστές ιεροκήρυκες.

Ευρωσκεπτικίστρια η Μέι, είχε επιλέξει στην αρχή της χρονιάς να παραμείνει πιστή στον πρωθυπουργό και να υπερασπιστεί την παραμονή στην ΕΕ. Ωστόσο έκανε το ελάχιστο, υποστηρίζοντας ακόμη και έναν περιορισμό της μετανάστευσης – προσφιλές θέμα των υποστηρικτών του Brexit.