Συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους θα έχει την Τρίτη στις 11:00 ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με αντικείμενο τα εργασιακά με το υπουργείο να επισημαίνει πως στόχος της συνάντησης είναι «η διαμόρφωση ενός ενιαίου κοινωνικού μετώπου στα εργασιακά».

Ads

Υπενθυμίζεται πως βάσει κειμένου – θέσεων που ήρθε στη δημοσιότητα οι δανειστές φέρονται να ζητούν α) καθορισμό του κατώτατου μισθού από το κράτος, β) κατάργηση της προϋπηρεσίας ή αποσύνδεσή της από τις κατώτατες αμοιβές των ανειδίκευτων εργαζομένων, γ) αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 6% που είναι σήμερα στο 10%, δ) από το 2017 αλλαγή του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ, με στόχο να αποτελεί ένα μοναδικό ποσό αναφοράς (single rate) χωρίς κανένα επίδομα (ισοδυναμεί με κατάργηση 13ου – 14ου μισθού), ώστε να είναι συγκρίσιμος με άλλα κράτη της Ε.Ε..

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε πως πρόκειται για κείμενο που «απηχεί τις γνωστές θέσεις του ΔΝΤ, τις οποίες επιδιώκουμε να απομονώσουμε και να εξουδετερώσουμε στη διαπραγμάτευση».

Ο υπουργός Εργασίας υπενθυμίζει, εν όψει της επόμενης αξιολόγησης, ότι η κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο πέτυχε να περιορίσει το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης στα εργασιακά σε τρία μόνο ζητήματα: την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων -που έθεσε η ίδια- και δύο πάγια αιτήματα του ΔΝΤ, που «απηχούν την ιδεοληπτική του προσήλωση στον πιο ακραίο νεοφιλελευθερισμό: τις ομαδικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο». «Τίποτα άλλο δεν θα δεχτούμε να μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και ως προς όλα τα θέματα που θα συζητηθούν δεν θα δεχτούμε καμιά επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, τίποτα ασύμβατο με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο», σημειώνει.

Ads

«Σκοπεύουμε να απομονώσουμε τον ακραίο παίκτη του νεοφιλελευθερισμού με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο αποκρούσαμε την άρνησή του στην διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό να αυξηθούν λίγο οι εισφορές για να σωθούν οι συντάξεις: Με τη διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου και την ενίσχυση των διεθνών στηριγμάτων της χώρας στην Ευρώπη», δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στη Real.

«Στην διαπραγμάτευση για τα εργασιακά συγκρούονται δύο αντιδιαμετρικές τακτικές: η δική μας, που κατατείνει στην αναστροφή της απορρύθμισης των κοινωνικών δικαιωμάτων και των συλλογικών εγγυήσεων του εργατικού δικαίου και αυτή του ΔΝΤ που επιδιώκει, αντιθέτως, τη γενίκευση της εργασιακής ζούγκλας», τόνισε και πρόσθεσε:

«Για το σκοπό αυτό την Τρίτη με πρωτοβουλία του Υπουργείου μας συναντώνται οι κοινωνικοί εταίροι, όσοι υπογράφουν δηλαδή την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για την διαμόρφωση κοινής θέσης απέναντι στις προτάσεις νέας απορρύθμισης. Σε διεθνές επίπεδο, πέρα από την αξιοποίηση της Επιτροπής Παρακολούθησης της διαπραγμάτευσης που έχει συστήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε δρομολογήσει, σε συνεργασία και με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση μετώπου υπεράσπισης των κατακτήσεων του κοινωνικού κράτους.

Ένα είναι βέβαιο: η χώρα χρειάζεται νέες θέσεις εργασίας, όχι ομαδικές απολύσεις. Όχι μειώσεις μισθών αλλά συμμετοχή όλων στα κέρδη της ανάπτυξης. Επιστροφή στον κοινωνικό διάλογο και όχι εισιτήριο εξόδου από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο. Αυτός είναι ο εθνικός στόχος και αυτόν θα υπερασπιστεί η Κυβέρνηση το Σεπτέμβρη».