Με τρεις δημοσκοπήσεις την περασμένη εβδομάδα να δείχνουν το Brexit να προηγείται, το στρατόπεδο του Remain (την παραμονή της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ) ρίχνει όλο το βάρος στις οικονομικές επιπτώσεις της αποχώρησης.

Ads

Σύμφωνα με τα επιχειρήματα για την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι οικονομικές επιπτώσεις του Brexit δεν θα είναι μόνο σημαντικές αλλά θα πλήξουν, κυρίως, τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, που στην πλειοψηφία τους υποστηρίζουν το Brexit. 

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν προειδοποίησε ότι το Brexit θα προκαλέσει μια μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό ύψους 30 δισ. στερλινών, η οποία θα πρέπει να καλυφθεί με αύξηση του φόρου εισοδήματος, κατοικίας και κληρονομιάς καθώς επίσης με περικοπές δαπανών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στα κοινωνικά επιδόματα. Ο Οσμπορν κοστολόγησε μάλιστα και το ύψος των φορολογικών μέτρων και των περικοπών. 

Η καμπάνια του Leave (της εξόδου της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ) απάντησε ότι δεν πρόκειται να αφήσει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μειώσεις του προϋπολογισμού, με ευρωσκεπτικιστές βουλευτές να απειλούν ότι σε ανάλογη περίπτωση θα ρίξουν την κυβέρνηση. 

Ads

«Με πλήρη απουσία σχεδίου και μόνο το επαναλαμβανόμενο μοτίβο κατά της μετανάστευσης, οι επικεφαλής του Brexit επιδίδονται σε ασκήσεις επί χάρτου» αναφέρει η Deutsche Welle.