Μια μηχανή Lorenz την οποία χρησιμοποιούσε ο Χίτλερ για να στέλνει προσωπικά κωδικοποιημένα μηνύματα στους στρατηγούς του πουλήθηκε για 9.50 λίρες ή 14 δολάρια, δηλαδή 12.5 ευρώ στο e-bay…

Ads

Η μηχανή ανακαλύφθηκε σε ένα υπόγειο στην Αγγλία. 

Οι ερευνητές του Εθνικού Μουσείου Πληροφορικής του Μπλέτσλι Παρκ – εκεί όπου ο Άλαν Τούρινγκ έσπασε τον διαβόητο κωδικό Enigma των ναζί – είδαν την «τηλεγραφική μηχανή» να πωλείται στο διαδίκτυο. 

Εκτίμησαν ότι θα μπορούσε να είναι στ’ αλήθεια μια Lorenz από αυτές που χρησιμοποιούσε ο γερμανικός στρατός για να στέλνει άκρως απόρρητα και κωδικοποιημένα μηνύματα. 

Ads

«Ένας συνάδελφός μου είδε τη φωτογραφία» δήλωσε στο BBC ο Τζον Βέτερ εθελοντής στο μουσείο Μπάκινγχαμσάιρ. 

Για να ερευνήσει κάθε ενδεχόμενο ο Βέτερ ταξίδεψε στη νοτιοανατολική πόλη Σάουθεντ όπου βρήκε το μηχάνημα που μοιάζει με γραφομηχανή. Ήταν στο πάτωμα ενός υπογείου «καλυμμένο με σαβούρα». 

«Είπα στη γυναίκα που είχε βάλει την αγγελία: ‘Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, πόσο είπαμε ότι κοστίζει;’. Μου απάντησε 9.5 λίρες, κι εγώ τότε είπα: ‘πάρτε 10 λίρες και κρατήστε τα ρέστα’» εξήγησε ο Τζον Βέτερ. 

Το μουσείο ψάχνει τώρα ένα εξάρτημα που λείπει από το μηχάνημα. «Μοιάζει με ηλεκτροκινητήρα και είναι αυτό που κινεί τα γρανάζια της Lorenz» εξηγεί ο Βέτερ. 

Ο τηλέτυπος Lorenz είχε «κουμπωμένη» πάνω του μια μηχανή κρυπτογράφησης που αποτελούνταν από 12 μεμονωμένους τροχούς. Ο κάθε ένας από αυτούς περιείχε ρυθμίσεις που αποκωδικοποιούσαν τα μηνύματα. 

Ο Άντυ Κλαρκ από το Εθνικό Μουσείο Πληροφορικής είπε ότι αυτή η μηχανή είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την «διάσημη φορητή μηχανή Enigma». 

«Όλοι ξέρουν για την μηχανή Enigma αλλά η μηχανή Lorenz χρησιμοποιούνταν για τις στρατηγικές επικοινωνίες» πρόσθεσε.