Τη σύλληψη ενός 27χρονου Γάλλου ο οποίος φέρεται να είχε προμηθεύσει τα όπλα στον Αμεντί Κουλιμπαλί για τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ιανουαρίου του 2015 στο Παρίσι, ανακοίνωσε η ισπανική αστυνομία.

Ads

Πρόκειται για τον 27χρονο Αντουάν Ντενίβ από την Σεντ Κατρίν της Γαλλίας, ο οποίος συνελήφθη την Τρίτη σε κοινή γαλλο-ισπανική αστυνομική έφοδο σε κατοικία στην Ρινκόν ντε λα Βικτόρια, κοντά στη Μάλαγα. Σημειώνεται πως ο συλληφθείς αρνείται τις κατηγορίες, ωστόσο δέχεται να εκδοθεί στη Γαλλία. Η έκδοσή του αναμένεται άμεσα εκτός και εάν υπάρξει άλλη υπόθεση εναντίον του στην Ισπανία.

Ο Αμεντί Κουλιμπαλί, που σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά, ήταν ο δράστης της επίθεσης στο εβραϊκό παντοπωλείο στην Πορτ ντε Βινσέν, στα ανατολικά του Παρισίου, όπου σκότωσε τέσσερις ομήρους, μια ημέρα μετά την δολοφονία της δημοτικής αστυνομικού στο Παρίσι. Επίσης φέρεται ως συνεργάτης των Σαΐντ και Σερίφ Κουασί, δραστών της αιματηρής επίθεσης στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo.

Ο Αντουάν Ντενίβ φέρεται να είχε εγκαταλείψει την Γαλλία τις εβδομάδες μετά την επίθεση του Αμεντί Κουλιμπαλί στο εβραϊκό παντοπωλείο Το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι τέθηκαν υπό κράτηση κατά την έφοδο στην κατοικία στη Μάλαγα άλλοι δύο ύποπτοι από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Ads

Ο συλληφθείς φέρεται να είχε διασυνδέσεις με Σέρβους που μπορεί να του είχαν δώσει όπλα και πυρομαχικά για να τα παραδώσει εν συνεχεία εκείνος στον Αμεντί Κουλιμπαλί. Το ισπανικό υπουργείο αναφέρει ότι αφότου έφυγε από τη Γαλλία ο Ντενίβ δημιούργησε μία νέα βάση στη Μάλαγα, όπου συνέχισε το λαθρεμπόριο όπλων χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα. Το υπουργείο δεν ανέφερε αν ο Ντενίβ θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή σε ισλαμικό δίκτυο.