Η αυστριακή κυβέρνηση σχεδιάζει να κατάσχει το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ.

Ads

Κάθε χρόνο στις 20 Απριλίου, ημέρα που γεννήθηκε ο Χίτλερ, νεοναζί συγκεντρώνονται στο σημείο προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στον μεγαλύτερο δικτάτορα της σύγχρονης ιστορίας.

Το επιβλητικό κτίριο, επιφάνειας 800 τετραγωνικών μέτρων, βρίσκεται στην καρδιά του Μπραουνάου-αμ-Ιν. Πρόκειται για το σπίτι όπου γεννήθηκε και έζησε μέχρι την ηλικία των 3 ετών ο Χίτλερ.

Το 1989 ο δήμος του Μπρανάου-αμ-Ιν τοποθέτησε στο πεζοδρόμιο έξω από το σπίτι μια πλάκα, χαραγμένη σε μια πέτρα που προήλθε από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν, όπου αναγράφεται το μήνυμα «Ποτέ ξανά φασισμός. Στη μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών». Ωστόσο αυτό δεν αποτρέπει τους οπαδούς του ναζισμού να προσέρχονται στο σημείο.

Ads

Το σπίτι είναι κενό από το 2011. Το κράτος είχε καταφέρει και ήρθε σε συμφωνία το 1972 με τους ιδιοκτήτες του σπιτιού, που ορίζει ότι το κτίριο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παρά μόνο για «κοινωνικο-εκπαιδευτικούς σκοπούς». Οι ιδιοκτήτες διατηρούν ωστόσο το δικαίωμα να επιλέγουν τους νέους ενοικιαστές, δημιουργώντας προβλήματα.

Έτσι οι αυστριακές αρχές προσανατολίζονται στο να προχωρήσουν στην κατάσχεση του οικήματος, ώστε με τη μετέπειτα αξιοποίηση του από το Δημόσιο να αποτραπούν τέτοια φαινόμενα.