Εσωτερικό δημοψήφισμα θα διενεργήσουν οι Podemos για να αποφασιστεί αν θα συνεργαστούν με τους Σοσιαλιστές και τους Ciudadanos. 

Ads

 

Η απόφαση της ηγεσίας του κόμματος έρχεται μετά τη χθεσινή αποτυχία των συζητήσεων με τα δυο κόμματα. Οι Podemos από την αρχή είχαν ταχθεί κατά μιας συνεργασίας με τους Ciudadanos.

Το δημοψήφισμα, αναμένεται να διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα, στο διάστημα 14 -16 Απριλίου και το ερώτημα που θα τεθεί είναι αν θέλουν να στηρίξει το κόμμα μια κυβέρνηση των Σοσιαλιστών και των κεντρώων ή μια «κυβέρνηση αλλαγής» στην οποία θα συμμετέχουν Σοσιαλιστές και Αριστερά. 

Ads

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας τόνισε ότι στην περίπτωση που η βάση επιλέξει τη στήριξη μιας κυβέρνησης με Σοσιαλιστές και Ciudadanos, που ο ίδιος απορρίψει, θα αναλάβει τις ευθύνες του, χωρίς πάντως να μιλήσει για παραίτηση. 

Οι Σοσιαλιστές σήμερα κατηγόρησαν τους Podemos ότι τορπίλισαν τις συνομιλίες και χρέωσαν στον Ιγκλέσιας ότι «έκλεισε την πόρτα στην αλλαγή που ανέμεναν εκατομμύρια Ισπανοί».

Σημειώνεται ότι τα κόμματα έχουν διορία μέχρι τις 2 Μαΐου για να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία. Εάν δεν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα προκηρυχθούν νέες βουλευτικές εκλογές για τις 26 Ιουνίου, προκειμένου να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο.