Στη σύλληψη 130 ατόμων προχώρησαν οι γαλλικές αρχές, κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν στο Παρίσι σε πορεία κατά της μεταρρύθμισης στα εργασιακά την οποία προωθεί η κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς υπό τον Μανούελ Βαλς.

Ads

Στο επίκεντρο της μεταρρύθμισης βρίσκεται η μείωση των κινήτρων για υπερωρίες, οι οποίες αμείβονται σήμερα με προσαύξηση 25%, ενώ με βάση την προτεινόμενη μεταρρύθμιση αυτό το ποσοστό θα μειωθεί στο 10%.

image

image

Ads

image

Σε γενικές γραμμές το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση της Γαλλίας ελαστικοποιεί τις σχέσεις εργασίας και οι διαδηλωτές την χαρακτηρίζουν «απορρύθμιση».

Στο Παρίσι και συγκεκριμένα στην Place de la Republique πραγματοποιούνται καθημερινά διαδηλώσεις εναντίον του εργασιακού νομοσχεδίου αλλά και πλήθος άλλων αιτημάτων και έχει δημιουργηθεί ένα κίνημα στα πρότυπα του occupy, το #NuitDebout (= ολονυκτία). 

image

Διαμαρτυρίες εκτός από το Παρίσι οργανώθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, με πολλές από αυτές να σημαδεύονται από συγκρούσεις με τις δυνάμεις τήρησης της τάξης και δακρυγόνα.