Διακινητές που έχουν τη βάση τους στην Τουρκία διαφημίζουν τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην Ιταλία, αντί της Ελλάδας, αναφέρεται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian.

Ads

«Το ταξίδι είναι για το Σάββατο, από τη Μερσίνη της Τουρκίας προς Ιταλία, με εμπορικό πλοίο μήκους 110 μέτρων, εξοπλισμένο με τρόφιμα, νερό, σωσίβια και φάρμακα.  Κόστος κατά άτομο, 4.000 δολάρια», έγραφε η ανάρτηση, πριν  «εξαφανιστεί» από το Facebook.

Μάλιστα ορισμένοι πρόσφυγες, κάτω από την ανάρτηση, αναρωτήθηκαν εάν πρόκειται για απάτη από τη στιγμή που δεκάδες άνθρωποι ξεγελάστηκαν το 2014 και το 2015 από άτομα που παρίσταναν τους οργανωτές αντίστοιχων ταξιδιών. Σε απάντηση, το άτομο που ανάρτησε τη διαφήμιση ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα των προσφύγων θα τα συγκέντρωνε άτομο που εμπιστεύονται και οι δύο πλευρές, πρόσφυγες και διακινητές, υπαινισσόμενος ότι οι τελευταίοι δεν έχουν συμφέρον να μην φθάσουν οι «πελάτες» τους στην Ιταλία.

«Οποια και αν είναι η αλήθεια, το γεγονός αποτελεί ένδειξη ότι αυξάνεται η ζήτηση για εναλλακτικές διαδρομές  μετανάστευσης , ειδικά μετά τη συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ , που  θεωρητικά θα μπορούσε να σημαίνει ότι όλοι όσοι φθάνουν στα ελληνικά νησιά τελικά θα απελαθούν πίσω στην Τουρκία»,  σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Ads

Η διαφήμιση αυτή, η οποία δεν υπάρχει πλέον σήμερα στο Facebook, αναρτήθηκε μετά τη συμφωνία της Τουρκίας με την Ε.Ε. που προβλέπει επιστροφή στην Τουρκία μεταναστών και προσφύγων που περνούν στην Ελλάδα. Υπεύθυνος του Facebook ανακοίνωσε πως ερευνάται από πού προήλθε η διαφήμιση αυτή. 

Σημειώνεται πως οι πρόσφυγες χρησιμοποιούν αρκετά συχνά το Facebook σαν πυξίδα για να βρίσκουν τους διακινητές με την ελπίδα πως θα τους οδηγήσουν σε μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Ωστόσο πολλοί από τους μετανάστες αυτούς καταλήγουν εξαπατημένοι από ανθρώπους που εμφανίζονται ως διακινητές, αναφέρει η Guardian.