Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ξάνθης Χρήστος Πανόπουλος, μετά τη συνάντηση 11 ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας, παρουσίασε ένα σχέδιο για αλλαγές στη Super League, με το οποίο όπως είπε συμφωνούν και οι τέσσερις μεγάλοι του ελληνικού πρωταθλήματος (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ). «Προτρέπουμε την ΕΠΟ να δει διαφορετικά το ποδόσφαιρο και να σεβαστεί τις θέσεις μας για το καλό του ποδοσφαίρου και των φιλάθλων. Να σεβαστεί στο τέλος η ΕΠΟ το δημόσιο αίσθημα, όπως εκφράζεται από τις μικρές και τις μεγάλες ΠΑΕ», είπε ο Χρήστος Πανόπουλος.

Ads

«Το να φύγει μέσα από το ποδόσφαιρο η χώρα μας από την Ευρώπη θα είναι μία μαύρη σελίδα, η πιο μαύρη σελίδα για τη μικρή χώρα μας. Αν αυτό γίνει θα έχει την υπογραφή όλων μας. Της πολιτείας, της ΕΠΟ αλλά και εμάς των παραγόντων της Σούπερ Λίγκας. Ας γίνουμε λογικοί. Δεν μας ενδιαφέρει αν θα πέσει η ΕΠΟ, αν θα κάνει υποχωρήσεις ο υπουργός. Ας κάνουν το αυτονόητο όλοι για να μείνει εκεί που ανήκει το ποδόσφαιρο μας. Στην Ευρώπη», τόνισε ο Χρήστος Πανόπουλος.

Μεταξύ των προτάσεων είναι η αλλαγή στο σύστημα επιλογής διαιτητών, αλλά και στον τρόπο διάθεσης της τηλεοπτικής «πίτας» και στην ΕΠΟ.  Οι ομάδες θα λαμβάνουν περισσότερα χρήματα, ενώ η Forthnet συμφώνησε να πριμοδοτήσει τη διοργανώτρια για την περίοδο 2016-17 με επιπλέον 4 εκ. ευρώ. «Η Forthnet αποφάσισε να πριμοδοτήσει την προσπάθεια αυτή για την επόμενη σεζόν με το ποσό των 4.000.000€, παράλληλα και εμείς όμως ως Λίγκα έχουμε την υποχρέωση να δούμε πως μπορεί να ξεκινήσει μία μελέτη για πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα» ανέφερε στη δήλωσή του, μεταξύ άλλων, ο Χρήστος Πανόπουλος.

Σχετικά με την ανακατανομή των εσόδων η πρόταση προβλέπει πως τα χρήματα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα θα μοιράζονται «40% ισομερώς και 60% με βάση τη βαθμολογία». Εναλλακτικά η πρόταση προβλέπει: Το 50% ισομερώς, και το άλλο 50% με βάση τη βαθμολογική θέση. «Αυτό θα βοηθήσει και τις μικρομεσαίες, και τις μεγάλες ομάδες και θα κάνει το πρωτάθλημα ακόμη πιο ανταγωνιστικό, γιατί πλέον όλοι θα τρέχουν και για το μισό βαθμό».

Ads

Σημειώνεται πως από τη συνάντηση των 11 ομάδων – εκτός των τεσσάρων ισχυρών – απουσίαζε η ΠΑΕ Ηρακλής. «Δεν πήραμε κάποια απάντηση από την ΠΑΕ Ηρακλής και από ευγένεια δεν συνεχίσαμε να έχουμε κάτι. Μπορεί η ΠΑΕ Ηρακλής τις επόμενες ημέρες να είναι μαζί μας ή να έχει άλλη άποψη», σημείωσε ο Χρήστος Πανόπουλος.

Εν τω μεταξύ ο υφυπουργός Αθλητισμού έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην ΕΠΟ για τον κίνδυνο Grexit, δείχνοντας πως ο ίδιος δεν πρόκειται να υποχωρήσει αν δεν υπάρξουν οι απαραίτητες αλλαγές στην Ομοσπονδία για διαφάνεια, αντιμετώπιση της διαφθοράς και τερματισμό της αναξιοπιστίας και της καχυποψίας.

Μιλώντας στα εγκαίνια της 1ης έκθεσης για τον αθλητισμό, Sportexpo, στο Περίπτερο 13 της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε πως αν η ΕΠΟ δε λάβει μέτρα που: «Να πιστοποιούν πως το καθεστώς της αδιαφάνειας, της σήψης, της διαφθοράς, της αναξιοπιστίας και της καχυποψίας, θα λάβει τέλος, τότε είναι πάρα πολύ πιθανό, τις επόμενες μέρες, να αποβληθεί από τις διεθνείς ομοσπονδίες». Ξεκαθάρισε, επίσης, πως σε περίπτωση αποκλεισμού, θα επέμβει η κυβέρνηση για να αποκαταστήσει το κύρος της ΕΠΟ.

«Αγωνιζόμαστε για να προάγεται η νομιμότητα, η διαφάνεια, η χρηστή διοίκηση, η υπεράσπιση του δημόσιου αθλητικού συμφέροντος υπέρ της κοινωνίας και πάνω απ’ όλο υπέρ της ελληνικής νεολαίας. Καταβάλουμε προσπάθεια, με ενέργειες, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, για να αναστραφεί το κλίμα που υπάρχει για τομείς του αθλητισμού που χαρακτηρίζονται, δυστυχώς, από διαφθορά, μεροληψία και κακοδιαχείριση», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Πυκνά είναι τα μαύρα σύννεφα που μαζεύονται αυτές τις μέρες πάνω από τον επαγγελματικό αθλητισμό και θέλω να δηλώσω πως εάν η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν πάρει άμεσα, τώρα, εκείνα τα μέτρα που θα πιστοποιούν ότι το καθεστώς της αδιαφάνειας, της σήψης, της διαφθοράς, της αναξιοπιστίας και της καχυποψίας, θα λάβει τέλος, τότε είναι πάρα πολύ πιθανό, τις επόμενες μέρες, να αποβληθεί από τις διεθνείς ομοσπονδίες.

Εάν συμβεί κάτι το οποίο δεν το θέλουμε και δεν το επιδιώκουμε, εμείς θέλουμε να γίνει όλη η διαδικασία εν κινήσει, χωρίς να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει αυτά που πρέπει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, για να αποκατασταθεί το κύρος της ΕΠΟ και η αξιοπιστία της στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών.

Πάνω από όλα, έχει τεθεί ο στόχος από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και από την κυβέρνηση, για το σπάσιμο αυτή της κατάστασης που φθείρει, όχι μόνο το άθλημα, αλλά την πλειοψηφία των Ελλήνων φιλάθλων. Το ποδόσφαιρο θα επανέλθει σε κανονικότητα αξιοπιστίας, μέσω του εκδημοκρατισμού και του σπασίματος αυτού του φαύλου κύκλου της διαφθοράς και της διαπλοκής. Φαινόμενα που συναντήσαμε και παρακολουθήσαμε τα τελευταία χρόνια, που προσβάλλουν το ίδιο το αθλητικό γεγονός, θα λάβουν τέλος. Ας ξέρουν όλοι πολύ καλά, πως η κυβέρνηση σε θέματα ηθικής τάξης, δεν κάνει βήμα πίσω».