Σε κοινή πρόταση προς την Τουρκία κατέληξαν οι «28» ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό. Mε μεγάλο αγκάθι τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και το Κυπριακό, και με θολό – και αμφίβολης εφαρμογής – σημείο τη διαδικασία μετεγκατάστασης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιχειρούν σήμερα στις Βρυξέλλες το τελικό deal με την ‘Αγκυρα για το προσφυγικό.

Ads

Είναι ένα εγχείρημα εξαιρετικά αμφίβολο μετά και την ασαφή συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα ξημερώματα οι «28» – μια συμφωνία, που δεν αποτυπώθηκε σε επίσημο κοινό ανακοινωθέν και αφήνει ανοιχτά κρίσιμα και δυσεπίλυτα πολιτικά και νομικά ζητήματα.

Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες στο δείπνο των ηγετών που ολοκληρώθηκε περί τις 2 τα ξημερώματα, υπήρξαν ενστάσεις για το προσχέδιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας που είχε μπει στο τραπέζι τόσο από τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και από τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και τους 4 του Visegrad.

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ θα θέσουν, πάντως, σήμερα αυτή τη θολή συμφωνία ενώπιον του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, με το παζάρι να διαγράφεται σκληρό και το αποτέλεσμα άγνωστο.

Ads

Η πρόταση προς την ‘Αγκυρα

Κατά τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, στο σχέδιο που θα προταθεί στον Νταβούτογλου επισημαίνεται ότι η Άγκυρα θα πρέπει να εκπληρώσει τον πλήρη κατάλογο των 72 προαπαιτούμενων για να πάρει πλήρη απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας.

Το τμήμα που αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις παραμένει κοντά στο αρχικό προσχέδιο Τουσκ περιλαμβάνοντας μόνον μια υπόσχεση εξέτασης του θέματος προς την Τουρκία – εξακολουθεί όμως να αναζητείται η διατύπωση που θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Άγκυρα, αίροντας ταυτόχρονα και κάθε  απειλή του βέτο από την Κύπρο.

Ασαφώς… ανοιχτό παραμένει και το θέμα των κλειστών συνόρων, ενώ προβλέπεται ότι όσοι πρόσφυγες φθάνουν στο εξής στην Ελλάδα, θα επιστρέφονται πίσω στην Τουρκία.

Ολάντ: Δεν μπορώ να εγγυηθώ θετικό αποτέλεσμα

«Δεν μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στις 2 τα ξημερώματα και μετά το τέλος του δείπνου των «28», «δύσκολη διαπραγμάτευση με την Τουρκία» προανήγγειλε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ενώ ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι «εάν χρειαστεί», η Λευκωσία θα ασκήσει βέτο.

«Έχουμε καταλήξει στα βασικότερα σημεία ενός σχεδίου που θα παρουσιάσουμε στον Τούρκο πρωθυπουργό με στόχο να καταλήξουμε σε ένα κοινό ανακοινωθέν», δήλωσε από την πλευρά της η ‘Ανγκελα Μέρκελ, δίνοντας και το πρώτο στίγμα της μεγάλης δυσκολίας του εγχειρήματος: «Συμφωνήσαμε», είπε, «στο γεγονός ότι κάθε αίτηση παροχής ασύλου θα πρέπει να εξετάζεται σε μεμονωμένη βάση. Αυτό από διοικητικής πλευράς θα είναι πολύ δύσκολο, όμως όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε».

Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί αλλά και ότι η Αθήνα πρέπει να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν προκύψει, ενώ για την Τουρκία επεσήμανε πως πρέπει να συζητηθούν σειρά θεμάτων, όπως η βίζα και τα κεφάλαια που θα αποδεσμευθούν.