Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών για το φορολογικό. Αγκάθι παραμένει το αφορολόγητο με τους δανειστές να πιέζουν για μείωση. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν αύριο.

Ads

Μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι το αφορολόγητο είναι δύσκολο να αλλάξει. «Δεν το κλείσαμε» είπε χαρακτηριστικά αλλά άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει χρόνος για κάτι τέτοιο ως και την Παρασκευή.

Αρμόδιες πηγές μεταφέροντας το κλίμα της συνάντησης έλεγαν ότι έγιναν «τζαρτζαρίσματα», ενώ καταλόγιζαν στην πλευρά των δανειστών απαιτήσεις για δραστική μείωση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος. Μάλιστα υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος έλεγε ότι δεν υπήρξε προσέγγιση στο θέμα.

Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά εμμένει στην πρόταση της για αφορολόγητο όριο στις 9.545 ευρώ, ενώ αντίθετα οι πιστωτές επιμένουν για αφορολόγητο μεταξύ 7.000 και 8.000 ευρώ, με το φορολογικό κλιμάκιο του 32% να αρχίζει από τις 22.000 ευρώ, κάτι που θα πλήξει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Ads

Προσέγγιση δεν υπήρξε ούτε στο ασφαλιστικό με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο να σημειώνει ότι εξακολουθούν να υφίστανται οι χαώδεις διαφορές για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, την ανταποδοτικότητα εισφορών – παροχών και τις περικοπές στις κύριες συντάξεις. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα έχει νέες επαφές με τους εκπροσώπους των δανειστών αύριο.

Η ατζέντα της Πέμπτης

Την Πέμπτη, οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, θα συναντηθούν εκ νέου με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των συναντήσεων των κυβερνητικών στελεχών με τους θεσμούς για την Πέμπτη διαμορφώνεται ως εξής:

12.00 Δικαιοσύνη
13.00 Ασφαλιστικό
16.00 Δημοσιονομικά
19.00 Χρηματοοικονομικά