Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν την Τρίτη τρεις πανεπιστημιακούς με την κατηγορία της «τρομοκρατικής προπαγάνδας». Η σύλληψη τους έγινε αφού διάβασαν δημόσια μια διακήρυξη που επαναλάμβανε την απαίτηση να τερματιστούν οι επιχειρήσεις ασφάλειας στο κυρίως κουρδικό νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Ads

Πρόκειται για τους καθηγητές Έσρα Μουνγκάν, Μουζαφέρ Καγιά και Κιβάντς Ερσόι, στους οποίους περάστηκαν χειροπέδες μετά από μια συνέντευξη τύπου που έδωσαν στις 10 Μαρτίου και άσκησαν κριτική στην πίεση που υπέστησαν όσοι υπέγραψαν την διακήρυξη, μεταξύ των οποίων και πολλοί πανεπιστημιακοί που έχασαν την δουλειά τους. Στο κατηγορητήριο που τους απευθύνθηκε αναφέρεται ότι δεν είχαν αναφέρει το PKK στην διακήρυξή τους, πράγμα το οποίο ισούται με την έμμεση υποστήριξη των πράξεών του.

Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 2.000 πανεπιστημιακοί υπέγραψαν μια διακήρυξη τον Ιανουάριο ασκώντας κριτική για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στα νοτιοανατολικά οι οποίες συμπεριλαμβάνουν 24ωρες απαγορεύσεις κυκλοφορίας που στοχεύουν να ξεριζώσουν τους μαχητές του PKK, οχυρωμένους σε κατοικημένες πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Η διακήρυξη είχε εξοργίσει τότε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε δηλώσει πως οι πανεπιστημιακοί θα πληρώσουν το τίμημα της «προδοσίας» τους.

Ads

Σημειώνεται ότι μετά την την τελευταία επίθεση στο κέντρο της Άγκυρας την περασμένη Κυριακή, η τουρκική κυβέρνηση έσπευσε να συνδέσει τους δράστες της με το ΡΚΚ, αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη ανάληψη ευθύνης.