Ενώ τον περασμένο Νοέμβριο, η Πατριαρχική Επιτροπή για το Άγιον Όρος υπήρξε ήπια απέναντι στον Εφραίμ και το «δεξί του χέρι» μοναχό Αρσένιο, ζητώντας του «άχρι καιρού να αποσυρθεί από τις διοικητικές και διαχειριστικές ευθύνες της ηγουμενίας», αυτή τη φορά, με τη σύμφωνη γνώμη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, η Επιτροπή ζήτησε χωρίς περικοπές την παραίτηση του Εφραίμ και την παραμονή του στη Μονή ως απλός μοναχός, ζητώντας μετάνοια.

Ads

Η Επιτροπή ζήτησε ακόμη από τον Εφραίμ να περιοριστεί στο Άγιον Όρος, να μη μετακινείται συχνά, καθώς προκαλεί με την εκκοσμικευμένη συμπεριφορά του, να μην επανεκλεγεί το «δεξί του χέρι», ο Αρσένιος στο ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής Βατοπεδίου, αλλά και να απαλειφθεί ο όρος «Μεγίστη» που σφετερίζονται και χρησιμοποιούν αυθαίρετα οι βατοπεδινοί τα τελευταία χρόνια, καθώς ο τίτλος «Μεγίστη» ανήκει ιστορικά μόνο στη Μονή της Αγίας Λαύρας.

Η Επιτροπή δέχθηκε τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου, συνοδευόμενος από τον γέροντα Βαρνάβα, την περασμένη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη. Ο Εφραίμ παρουσιάστηκε ατάραχος και επιχείρησε να εμφανιστεί ως αναμάρτητος, κάτι που δεν έπεισε τους τέσσερις μητροπολίτες-μέλη της Επιτροπής, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι σκανδάλισε τους πιστούς κι ότι προχώρησε σε ενέργειες που δεν συνάδουν με τον μοναχικό βίο.

Ο Εφραίμ δήλωσε ενώπιων της Επιτροπής πως όλα όσα του καταμαρτυρούν είναι δημιουργήματα των δημοσιογράφων, ενώ προσπάθησε να εμφανίσει υπέρ του ίδιου και της Μονής την τελευταία απόφαση του πολυμελούς πρωτοδικείου της Ξάνθης που απέρριψε για τυπικούς λόγους την προσφυγή που είχαν κάνει κάτοικοι της Ουρανούπολης κ.ά. Υποστήριξε ακόμη πως αναμένει να δικαιωθεί και από το Εφετείο της Ροδόπης, όπου ύστερα από τέσσερις αναβολές δικάζεται στις 22 Σεπτεμβρίου για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος.

Ads

«Μας έκανε εντύπωση η απάθειά του»

«Μας απασχολεί ιδιαίτερα η καταρράκωση του κύρους της Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Αγίου Ορους. Ο γέροντας Εφραίμ κατασκανδάλισε τους πιστούς και πλήγωσε το κύρος της Εκκλησίας. Πρέπει να αποκαταστήσει τα πράγματα, να δείξει μετάνοια κι αυτό θα συμβεί μόνο αν αποσυρθεί και μείνει ως απλός μοναχός στη Μονή Βατοπεδίου, χωρίς πολλές μετακινήσεις. Δεν είχαμε ιδέα για τα σχέδιά του. Δεν ξέραμε ότι ως μάνατζερ γυρνούσε και διαπραγματευόταν την περιουσία της μονής, μέχρι που ξέσπασε το μεγάλο σκάνδαλο. Δεν ήταν σύννομο με τον μοναχικό βίο το να υπογράφει συμβόλαια, να αποδέχεται ανταλλαγές και να κάνει οικονομικές συναλλαγές μεγάλης αξίας, ενώ επιπλέον θεωρούμε λάθος την κίνησή του να επισκεφτεί τη Μόσχα την ώρα που υπήρχαν τόσα πράγματα σε βάρος του», δήλωσε στην εφημερίδα «Εθνος» ο πρόεδρος της Πατριαρχικής Επιτροπής για το Άγιον Όρος, μητροπολίτης Χαλκηδόνος κ. Αθανάσιος. «Μας έκανε εντύπωση η απάθειά του. Δεν αντιλαμβάνεται σε πόσο δύσκολη θέση μας έχει φέρει όλους. Είναι φοβερό το πόσο ήρεμος ήταν. Μιλούσε αργά και σταθερά, επέμενε στους ισχυρισμούς του ότι είναι αθώος και έφυγε χωρίς να δεσμευτεί για τίποτε» τόνισε ο μητροπολίτης. Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν ήδη τον Βαρθολομαίο, ο οποίος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την υπεροψία και την αδιαφορία του Εφραίμ.

Η επίσκεψη του περασμένου Μαΐου των Εφραίμ και Αρσένιου στη Μόσχα, ωσάν διπλωματικοί σύμβουλοι της Μονής Βατοπεδίου, ενόχλησε έντονα το Πατριαρχείο. Μάλιστα, ο ηγούμενος Εφραίμ δήλωσε σε σπουδαστές της ιερατικής σχολής της Μονής Σρετένσκι – οι οποίοι, καθ’ υπαγόρευση των καθηγητών τους, δεν έκαναν καμία αναφορά στο σκάνδαλο, – ότι είχε δίωρη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Μεντβέντεφ, ενώ φέρεται να συλλειτούργησε και με τον Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλο Α’ σε περιοχή δυτικά της Μόσχας.

Εμφανείς αιχμές για τον σκανδαλισμό που προκάλεσε στο Ορος το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και η κοσμική συμπεριφορά των Εφραίμ, Αρσένιου κλπ. διατύπωσε ο καθηγούμενος της Μονής Δοχειαρίου αρχιμανδρίτης Γρηγόριος, κατά τα εγκαίνια στο νέο κονάκι της Μονής στις Καρυές, το οποίο έκτισαν οι ίδιοι οι μοναχοί μέσα σε διάστημα 14 μηνών.

Όπως είπε ο αρχιμανδρίτης Γρηγόριος, παρουσία των εκπροσώπων της Ιεράς Επιστασίας, ο ανατολικός ορθόδοξος μοναχισμός είναι αγροτικός και ζει από τον ιδρώτα του προσώπου του και τους κόπους των χεριών του. Επίσης αναφέρθηκε στους κόπους των μοναχών, που επί έναν και πλέον χρόνο και σε καθημερινή βάση αγωνίσθηκαν για να φέρουν σε πέρας ένα πραγματικό έργο-άθλο και τους παρότρυνε να συγχωρήσουν και να λησμονήσουν τα όσα άκουσαν, κατά τον χρόνο αυτό της εργασίας τους, στις Καρυές.

Πηγή: Έθνος