Σε διπλωματικό επεισόδιο κατέληξε η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Ισημερινό. Κι αυτό γιατί οι άντρες της φρουράς του Τούρκου Προέδρου επιτέθηκαν σε βουλευτή αλλά και σε τρεις γυναίκες κατά τη διάρκεια διαδήλωσης υπέρ των Κούρδων. 

Ads

Ο Ερντογάν βρισκόταν την Πέμπτη στην πρωτεύουσα του Ισημερινού, Κίτο. Διαδηλωτές βρήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική του Τούρκου προέδρου κατά των Κούρδων. 

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «Ζήτω το Κουρδιστάν», «Δολοφόνε Ερντογάν» και «Κάτω ο Ερντογάν», την ώρα που ο Τούρκος ηγέτης έμπαινε στο κτίριο του Πανεπιστημίου ΙΑΕΝ της πρωτεύουσας του Ισημερινού.

Τότε οι άντρες της φρουράς του Τούρκου Προέδρου επιτέθηκαν στους διαδηλωτές χτυπώντας μεταξύ άλλων γυναίκες διαδηλώτριες. 

Ads

Ο βουλευτής του Ισημερινού Ντιέγκο Βεντιμίγια προσπάθησε να προστατεύσει μία διαδηλώτρια και δέχθηκε γροθιά από φρουρό του Τούρκου προέδρου, με αποτέλεσμα να του σπάσει τη μύτη. 

Έντονη ήταν η αντίδραση του Ισημερινού. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας σημείωσε ότι η επίθεση ήταν ανεύθυνη και στρεφόταν κατά της ελευθερίας του λόγου. Ο ίδιος σημείωσε ότι η φρουρά του Ερντογάν δεν είχε κανένα δικαίωμα να επιτεθεί στους διαδηλωτές, καθώς ούτε ο Τούρκος πρόεδρος, αλλά ούτε και η φρουρά βρίσκονταν σε κίνδυνο. Πρόσθεσε ότι θα γίνει διάβημα διαμαρτυρίας στην τουρκική πρεσβεία.