Επεισόδια στο Καλαί όπου μέλη του ξενοφοβικού γερμανικού «Pegida» διαδήλωσαν με συνθήματα κατά των προσφύγων που μένουν στους καταυλισμούς, υπό άθλιες συνθήκες, περιμένοντας να περάσουν στην Βρετανία.

Ads

Οι Pegida επιχείρησαν να διαδηλώσουν παρά την απαγόρευση της γαλλικής αστυνομίας. Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών πήρε την απόφαση αυτή με το επιχείρημα ότι θα κινδυνεύσουν πολίτες. 

Ωστόσο, περίπου 150 υποστηρικτές της ακροδεξιάς οργάνωσης βρέθηκαν στο Καλαί με συνθήματα κατά της γαλλικής κυβέρνησης που «φιλοξενεί στο έδαφός της πρόσφυγες».

image

Συγκεντρώθηκαν μπροστά στο σιδηροδρομικό σταθμό στο κέντρο του λιμανιού της πόλης φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Είμαστε στο σπίτι μας». 

Ads

Οι γαλλικές αρχές τους ζήτησαν να απομακρυνθούν κι όταν ορισμένοι από αυτούς πρόβαλαν αντίσταση, τους συνέλαβαν. 

Το ισλαμοφοβικό Pegida έχει καλέσει για σήμερα σε συγκεντρώσεις σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, όπως σε Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Βρετανία, Πoλωνία, Τσεχία και Ελβετία.

Πολλές ήταν και οι αντιδιαδηλώσεις ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα αυτές ματαίωσαν τα σχέδια του Pegida όπως στην Ιρλανδία που η ξενοφοβική διαδήλωση δεν έγινε ποτέ:

image

Γερμανία

image

image

Pegida

image
Αντιδιαδηλωτές 

Ολλανδία 

image

Συγκρούσεις μελών του Pegida με διαδηλωτές κατά του ρατσισμού

image