Στο Clodogame οι παίχτες πρέπει από άφραγκοι και άστεγοι στο Παρίσι να καταλήξουν να γίνουν «ο βασιλιάς του δρόμου» και εν τέλει να φτάσουν μέχρι το παλάτι των Βερσαλλιών. Προκειμένου να φτάσει κανείς εκεί όμως, πρέπει να επιτεθεί σε άλλους άστεγους, να γίνει πορτοφολάς, να κλέψει από δημόσιες τουαλέτες, μηχανές ζαχαρωτών και πλυσταριά.

Ads

Ο παίχτης πρέπει να παίζει κάποιο όργανο, να επιλέξει για συντροφιά ένα ζώο που θα μπορούσε να αυξήσει τα οφέλη της ζητιανιάς, αλλά και να προσέχει τις ποσότητες αλκοολούχων που καταναλώνει.

Ομάδες Γάλλων αστέγων αντέδρασαν στην είδηση για το δωρεάν αυτό οnline παιχνίδι που αν και ξεκίνησε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, έχει ήδη συγκεντρώσει 5.000 χρήστες.

Ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Jean-François Riffaud σχολίασε στην εφημερίδα Le Parisien: «Είναι ντροπιαστικό, είναι ταπεινωτικό, είναι απαράδεκτο να γίνονται οι άστεγοι περίγελος. Η εικόνα που προβάλλεται είναι ακριβώς αυτή που προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε». Ο David Berly, επικεφαλής μιας κολεκτίβας για τους άστεγους λέει: «Πως μπορεί κανείς να κάνει ένα παιχνίδι βασισμένο σε μεγάλα δεινά; Κανείς δεν πρέπει να χαίρεται από τις δυστυχίες του άλλου».

Ads

Οι ίδιοι οι άστεγοι εμφανίζονται να διαφωνούν για το παιχνίδι, λέγοντας ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο 50χρονος όμως Philippe λέει «υπάρχει ένα κομμάτι αλήθειας στο παιχνίδι. Επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας στους δρόμους. Πρέπει να παλέψεις για το κομματάκι σου στο πεζοδρόμιο, το μπουκάλι σου το κρασί, τα λεφτά που ζητιάνεψες».

Η γερμανική εταιρεία Farbflut που δημιούργησε το παιχνίδι υποστηρίζει ότι αυτό συμβάλλει στη συνειδητοποίηση της κατάστασης των αστέγων από τους νέους. «Συνειδητοποιούν περισσότερο το πρόβλημα τώρα. Κάποιοι μάλιστα ρώτησαν που μπορούν να στείλουν δωρεά».

Πηγή: Telegraph