Ο Καναδοαρμένιος σκηνοθέτης Ατόμ Εγκογιάν, βρίσκεται στο επίκεντρο του επόμενου αφιερώματος της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Ατόμ Εγκογιάν, ένας Καναδός από την Αρμενία». Από την Πέμπτη 21 έως και την Κυριακή 24 Ιανουαρίου, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν επί της μεγάλης οθόνης, τέσσερις χαρακτηριστικές δημιουργίες του καλλιτέχνη, οι οποίες θα προβληθούν στην Αίθουσα Σταύρος Τορνές, στο Λιμάνι.

Ads

«Τη στιγμή που άρχισα να δημιουργώ ταινίες, από τότε που πρωτοκράτησα στα χέρια μου την κάμερα, ένιωσα αμέσως σαν να είναι ένας άλλος χαρακτήρας. Ειδικά στις πρώτες ταινίες μου, ήταν το τρίτο πρόσωπο που παρακολουθεί.» – Ατόμ Εγκογιάν

Ο Ατόμ Εγκογιάν γεννήθηκε το 1960 στο Κάιρο από Αρμένιους γονείς και μεγάλωσε στον Δυτικό Καναδά. Οι γονείς του ήταν και οι δύο ζωγράφοι και εκείνος είχε ως στόχο να γίνει θεατρικός συγγραφέας. Όταν όμως σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία μικρού μήκους, ανακάλυψε πως αυτό που θέλει είναι να διηγείται ιστορίες οπτικά.

Το 1994 τιμήθηκε με το Βραβείο FIPRESCI στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Καννών, ενώ το 1997 επέστρεψε στις Κάννες με την ταινία “Το Γλυκό Πεπρωμένο” και κέρδισε και πάλι το Βραβείο FIPRESCI, το Μεγάλο Βραβείο αλλά και το Βραβείο της Επιτροπής.

Ads

image

Η ταινία “Το Γλυκό Πεπρωμένο” έστειλε τον Εγκογιάν και στα Όσκαρ, όπου είχε προταθεί για Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας και για Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Εγκογιάν έχει προταθεί και έχει παρουσίαση με πληθώρα δημιουργιών. Στο ιστορικό του περιλαμβάνονται οι ταινίες: “Το Ταξίδι της Φελίτσια”, “Diaspora”, “Ararat”, “Εκεί Που Βρίσκεται η Αλήθεια”, “Citadel” και “Adoration”.

Πολυβραβευμένος, με ξεχωριστή κινηματογραφική ματιά και έργο θεματικά πληθωρικό, ο Ατόμ Εγκογιάν / Atom Egoyan έχει καθιερωθεί ανάμεσα στους πιο διακεκριμένους σύγχρονους δημιουργούς της έβδομης τέχνης. Ο αρμενικής καταγωγής σκηνοθέτης βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στο επίκεντρο του αφιερώματος «Ατόμ Εγκογιάν: ένας Καναδός από την Αρμενία», που παρουσιάζει στο κοινό η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης. 

image

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν τέσσερις ταινίες του Ατόμ Εγκογιάν, οι οποίες πραγματεύονται αγαπημένα μοτίβα στο σινεμά του, διερευνώντας τις ανθρώπινες σχέσεις, την επίδραση της τεχνολογίας και των νέων μέσων στη σύγχρονη ζωή, αλλά και την απώλεια της ταυτότητας. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τα φιλμ: Οικογενειακή προβολή (1987), Ο ασφαλιστής (1991), Γλυκό πεπρωμένο (1997) και Εκεί που βρίσκεται η αλήθεια (2005).

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών του Αφιερώματος, «Ατόμ Εγκογιάν: Ένας Καναδός από την Αρμενία», έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου
18:30  Εκεί που βρίσκεται η αλήθεια
21:00  Οικογενειακή προβολή

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου
18:30  Γλυκό πεπρωμένο
21:00  Ο ασφαλιστής

image

Σάββατο 23 Ιανουαρίου
18:30  Οικογενειακή προβολή
21:00  Γλυκό πεπρωμένο

Κυριακή 24 Ιανουαρίου
18:30  Ο ασφαλιστής
21:00  Εκεί που βρίσκεται η αλήθεια

Λίγα λόγια για τις τέσσερις ταινίες του αφιερώματος:

Γλυκό Πεπρωμένο
Σκηνοθεσία: Ατόμ Εγκογιάν

Σενάριο: Atom Egoyan, Russell Banks
Με τους: Ian Holm, Sarah Polley, Caerthan Banks
Χώρα Παραγωγής: Καναδάς
Έτος Παραγωγής: 1997
Διάρκεια: 112 λεπτά
Φορμά: 35 mm / Έγχρωμη

image

Ένα χιονισμένο πρωινό, σε μια μικρή ορεινή πόλη του Καναδά, η Ντολόρες Ντρίσκολ όπως κάθε μέρα τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, οδηγεί το σχολικό λεωφορείο, ο Μπίλι Άντσελ ακολουθεί πίσω από το λεωφορείο χαιρετώντας τα δίδυμα παιδιά του Τζέσικα και Μέισον και όλα κυλούν στους καθημερινούς ρυθμούς. Ένα ατύχημα όμως πρόκειται ν’ αλλάξει για πάντα τις ζωές και τις σχέσεις των ανθρώπων που συμβιώνουν σε αυτή την μικρή κωμόπολη.

Η ταινία δεν αναφέρεται απλά στην τραγικότητα του θανάτου, ούτε αντιμετωπίζει μόνο το θέμα από την πλευρά του πόνου και της μοναξιάς εκείνου που επιβιώνει. Με καλειδοσκοπική δομή, όπου παρελθόν και παρόν αλληλοδιαπλέκονται, δημιουργώντας νέες χωροχρονικές διαστάσεις, με εικόνες άψογης αισθητικής του Πολ Σαρόσι, υπέροχες μουσικές του Μάικλ Ντάνα, ερμηνείες αξιώσεων, αλλά και ένα συνταρακτικό θέμα, ο Εγκογιάν δημιουργεί ζωντανούς και απόλυτα ανθρώπινους χαρακτήρες.

Χαρακτήρες που θρηνούν, γίνονται συχνά αναξιοπρεπείς και ταπεινοί, καθώς κάποιοι από τους ήρωες ανακουφίζονται με τον πόνο του διπλανού τους και κάποιοι χρησιμοποιούν μια θλιβερή κατάσταση για να παραμερίσουν προσωπικά τους δράματα. Όταν όμως ένα παιδί θα βροντοφωνάξει την αλήθεια, όλα θα καταρρεύσουν. Βασισμένο στο θαυμάσιο βιβλίο του Ράσελ Μπανκς, με ελληνικό τίτλο: «Μια άλλη γλυκειά διάσταση». Όπως προαναφέραμε, η ταινία τιμήθηκε με τρία βραβεία στο Φεστιβάλ Καννών και προτάθηκε για δύο Όσκαρ. Ξεχωρίζουν οι εξαιρετικές ερμηνείες των Ίαν Χολμ και Σάρα Πόλεϊ.

Εκεί που Βρίσκεται η Αλήθεια
Σκηνοθεσία: Ατόμ Εγκογιάν

Σενάριο: Atom Egoyan, Rupert Holmes (μυθιστόρημα)
Με τους: Kevin Bacon, Colin Firth, Alison Lohman
Χώρα Παραγωγής: Καναδάς / Ηνωμένο Βασίλειο
Έτος Παραγωγής: 2005
Διάρκεια: 107 λεπτά
Φορμά: 35 mm / Έγχρωμη

image

Στο Χόλιγουντ του 1959, ο Λένι και ο Βίνς θεωρούνται οι δημοφιλέστεροι κωμικοί της Αμερικής. Ένα αχώριστο καλλιτεχνικό ζευγάρι, ο Λάνι κλέβει την παράσταση με την ακραία του συμπεριφορά και ο Βίνς βρίσκεται πάντα δίπλα του, ψύχραιμος και σαρκαστικός. Στο απόγειο της επιτυχίας, πλούσιοι και περιζήτητοι, ετοιμάζονται για το εντυπωσιακότερο εγχείρημα της καριέρας τους, έναν τηλεοπτικό μαραθώνιο 36 συνεχόμενων ωρών εκπομπής.

Τα πράγματα, όμως, δεν πάνε ακριβώς όπως τα έχουν υπολογίσει. Αυτή θα είναι η τελευταία κοινή εμφάνιση του Λάνι και του Βίνς. Μετά από εκείνη την ηρωική νύχτα θα ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους και γρήγορα θα ξεχαστούν. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, μία φιλόδοξη ρεπόρτερ βρίσκει στην ιστορία τους ένα καυτό θέμα για το νέο της βιβλίο. Θα τους πλησιάσει, θα τους αποπλανήσει και θα αποπλανηθεί από αυτούς και θα καταφέρει να βρει την κρυμμένη αλήθεια, γύρω από την νεκρή κοπέλα που ανακαλύφθηκε στη σουίτα τους, εκείνη την βραδιά του τηλεμαραθώνιου.

Η πιο «λαμπερή» παραγωγή της καριέρας του Ατόμ Εγκογιάν με πρωταγωνιστές τους Κόλιν Φερθ και Κέβιν Μπέικον, παρουσιάστηκε το 2005 στο Φεστιβάλ των Καννών, όπου δίχασε έντονα κοινό και κριτικούς.

Ο Ασφαλιστής
Σκηνοθεσία: Ατόμ Εγκογιάν

Σενάριο: Atom Egoyan
Με τους: Elias Koteas, Arsinée Khanjian, Maury Chaykin
Χώρα Παραγωγής: Καναδάς
Έτος Παραγωγής: 1991
Διάρκεια: 102 λεπτά
Φορμά: 35 mm / Έγχρωμη

image

Ο Νόα Ρέντερ είναι ασφαλιστής. Ειδικεύεται στις πυρκαγιές και ξέρει να εκμεταλλεύεται τους ανθρώπους που η φωτιά κατέστρεψε τα σπίτια τους. Ο χαρακτήρας που αναπλάθει ο Ελίας Κοτέας είναι σουρεαλιστικός, κάποτε παράλογος και ανεξήγητος και κάποτε οριακά ιδιόρρυθμος. Εισβάλλει στις προσωπικές ζωές των υποψηφίων και μη πελατών που εμπιστεύονται τις συμβουλές του. Όντας ανήμπορος να κατευθύνει τη δική του ζωή, καθώς πλαισιώνεται από εξίσου «ιδόρρυθμα» άτομα, κρατάει στα χέρια του τις ζωές των άλλων.

Ένα από τα καλύτερα και πιο χαρακτηριστικά φιλμ του Ατόμ Εγκογιάν, σε σενάριο που προήρθε από μια προσωπική εμπειρία του σκηνοθέτη, όπου παρατήρησε την τεράστια επιρροή που ασκούσε ο ασφαλιστής επί των άλλων.

Οικογενειακή Προβολή
Σκηνοθεσία: Ατόμ Εγκογιάν

Σενάριο: Atom Egoyan
Με τους: David Hemblen, Aidan Tierney, Gabrielle Rose
Χώρα Παραγωγής: Καναδάς
Έτος Παραγωγής: 1987
Διάρκεια: 86 λεπτά
Φορμά: 35 mm / Έγχρωμη

image

Ο Βαν ζει μαζί με τον πατέρα του Σταν – εθισμένο με το βίντεο – και με την ερωμένη του. Το διαμέρισμα είναι γεμάτο με τηλεοράσεις, κάμερες, μαγνητοσκόπια, που ο Σταν χρησιμοποιεί. Η μητέρα του Βαν έχει φύγει εδώ και πολλά χρόνια και το αγόρι έχει ως μόνο αναμνηστικό της ένα βίντεο. Εικόνες μιας οικογενειακής ευτυχίας παντοτινά χαμένης. Επισκέπτεται τακτικά τη γιαγιά του, που είναι κλεισμένη σε άσυλο. Εκεί συναντά την Αλίν, που επισκέπτεται τη μητέρα της.

Η “Οικογενειακή Προβολή” (Family Viewing – 1987), είναι μία μαύρη κωμωδία, στα όρια του παραλόγου. Μία ταινία που αποτελεί σημείο αναφοράς στην πλούσια φιλμογραφία του Καναδοαρμένιου σκηνοθέτη, Ατόμ Εγκογιάν.

Το Αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Ατόμ Εγκογιάν: Ένας Καναδός από την Αρμενία», πραγματοποιείται από την Πέμπτη 21 έως και την Κυριακή 24 Ιανουαρίου, στην Αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι).

Πώληση εισιτηρίων: Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» (Αποθήκη 1, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398, [email protected])
Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη).
Κάρτα μέλους: 1 ευρώ.