Η Μητέρα Τερέζα, η καθολική μοναχή που το Σεπτέμβριο του 2016 πρόκειται να αγιοποιηθεί, φέρεται να βρισκόταν υπό το άγρυπνο μάτι της Στάζι, την υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, όπου είχε ταξιδέψει αρκετές φορές τη δεκαετία του 1980.

Ads

Η Μητέρα Τερέζα, γεννημένη το 1910 από αλβανούς γονείς στα Σκόπια της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, διακρίθηκε για το φιλανθρωπικό της έργο στην Ινδία. Με την ίδρυση του τάγματος «Ιεραπόστολοι της Φιλανθρωπίας» το 1950 έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο και το 1979 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Είκοσι χρόνια μετά το θάνατό της, τον Σεπτέμβριο του 2016, η Μητέρα Τερέζα θα αγιοποιηθεί από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, ύστερα από σχετικό διάταγμα του πάπα Φραγκίσκου.

Μετά τη βράβευσή της με το Νόμπελ, η Μητέρα Τερέζα, ταξίδευε σχεδόν κάθε χρόνο στην τότε Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Κι από το 1980 έως το 1989 επισκέφθηκε αρκετές φορές τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, που επικαλείται αρχεία της Στάζι, οι μυστικές υπηρεσίες της Ανατολικής Γερμανίας παρακολουθούσαν στενά την καθολική μοναχή στα ταξίδια της, ενώ στο έδαφός τους την υποδέχονταν ως «υψηλή προσκεκλημένη».

Ads

Η πρώτη επίσκεψη της Μητέρας Τερέζα υπήρξε και η πιο εντυπωσιακή. Η Μητέρα Τερέζα βρέθηκε την Ημέρα των Καθολικών στο δυτικό Βερολίνο, απ’ όπου υπέβαλε αίτηση στον Γραμματέα Εκκλησιαστικών Ζητημάτων της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ώστε να της επιτραπεί να συμμετάσχει στην εορτή της Αγίας Δωρεάς στον καθεδρικό του Χέντβιγκ. Η άδεια χορηγήθηκε διά χειρός του ίδιου του Έριχ Μίλκε, υπουργού Κρατικής Ασφάλειας της ΛΔΓ.

Στους εορτασμούς της Αγίας Δωρεάς προσήλθαν στο ανατολικό τμήμα της πόλης χιλιάδες επισκέπτες από το δυτικό Βερολίνο. Μόνο η Στάζι είχε επιστρατεύσει εκατοντάδες πράκτορες για την «παρατήρηση» του γεγονότος αλλά και της μοναχής. Έξω από τον καθεδρικό η Μητέρα Τερέζα φωτογραφήθηκε πολλές φορές από τους γερμανούς πράκτορες. Οι σχετικές φωτογραφίες βρίσκονται σήμερα στους φακέλους της Στάζι.

Όπως γράφει η Deutsche Welle, μια λεπτομέρεια από μια άλλη επίσκεψη της Μητέρας Τερέζας το 1984 αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο φρόντιζε το ανατολικογερμανικό κράτος για τη δημόσια εικόνα του, αν και η σχέση του με την εκκλησία δεν ήταν φιλική.

Τότε η μοναχή επισκέφθηκε την πόλη Καρλ Μαρξ, το σημερινό Κέμνιτς. Ο δήμαρχος της πόλης έλαβε αμέσως μια σχετική οδηγία από τη γραμματεία Εκκλησιαστικών Ζητημάτων του Βερολίνου: αποτελούσε γεγονός «υψίστης σημασίας» να συναντηθεί η Μητέρα Τερέζα με τον δήμαρχο της πόλης, ώστε να προβληθεί η συνάντηση στο δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης. Διότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης «περιμένουν να δουν πώς φέρεται στη Μητέρα Τερέζα η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας».

Ωστόσο το αρχικό σχέδιο δεν πέτυχε. Η Μητέρα Τερέζα θα έγραφε ένα γράμμα προς τον δήμαρχο, το οποίο θα παρέδιδαν οι οικοδεσπότες ιερείς, αλλά για μία προσωπική επίσκεψη δεν είχε καθόλου χρόνο. Τελικά όμως ο δήμαρχος αποφάσισε να πάει ο ίδιος στην «υψηλή προσκεκλημένη», κομίζοντας μια ανθοδέσμη και ένα λεύκωμα της πόλεως Καρλ Μαρξ. Και βέβαια συνοδευόμενος από το τηλεοπτικό συνεργείο της κρατικής τηλεόρασης. Το πρακτορείο ειδήσεων της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας ADN περιέγραψε το γεγονός ως μία «εγκάρδια συνάντηση».