Στις δηλώσεις αυτές προέβη ο υπουργός Οικονομίας μετά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στα πιεστικά αιτήματα της αγοράς και των Συνδικάτων για ουσιαστική στήριξη της οικονομίας.

Ads

Ακόμη ο κ. Παπαθανασίου επαναλαμβάνει την έκκληση για συναίνεση στις διαρθρωτικές αλλαγές, που όπως τονίζει είναι απαραίτητες προκειμένου η Ελλάδα να μην μείνει απλός θεατής των άλλων χωρών που μετά την κρίση θα προχωρούν μπροστά.

Σχολιάζοντας δε την συνάντηση του πρωθυπουργού με την ΑΔΕΔΥ, στην οποία ο κ. Παπαθανασίου ήταν παρών, διαβεβαίωνει ότι σε ότι αφορά το θέμα της συνταξιοδότησης των γυναικών συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν και διαψεύδει ότι οι ελληνικές θέσεις και προτάσεις απερρίφθηκαν από την Επιτροπή.

Σε ότι αφορά δε τη φημολογία περί πρόωρων εκλογών ο υπουργός Οικονομίας απαντά: «έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε για να ασχολούμαστε μ’ αυτά».

Ads

Ειδικότερα ο Γ.Παπαθανασίου μετα τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τα προεδρεία της ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΑΔΕΔΥ δήλωσε: «Οι συζητήσεις με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και με τη ΓΣΕΒΕΕ αφορούσαν προφανώς θέματα οικονομίας.

»Ακούσαμε τις απόψεις των φορέων. Ισχύουν αυτά τα οποία είπα και χθες. Η δική μας θέση είναι ότι σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, παρά το ότι η χώρα μας έχει λιγότερες επιπτώσεις απ’ ό,τι οι περισσότερες άλλες χώρες, δεν παύει να βιώνει τώρα την κρίση και σε δημοσιονομικό επίπεδο και σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας.

»Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρομεσαίες, που αυτό βοηθά βεβαίως και τη στήριξη της απασχόλησης. Τα μέτρα που παίρνουμε είναι αυτά τα οποία ακριβώς βοηθούν την επιχειρηματικότητα, προκειμένου να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη, ώστε, μόλις αυτή η κρίση περάσει να μη μείνουμε σε στασιμότητα, την ώρα που οι άλλες χώρες θα προχωρούν μπροστά.

»Γι’ αυτό χρειάζονται και οι διαρθρωτικές αλλαγές, για τις οποίες απαιτείται συνεννόηση και διάλογος. Αυτές είναι αποφάσεις οι οποίες πολλές φορές είναι δύσκολες, αλλά είναι εθνικά αναγκαίες, προκειμένου να πετύχουμε αυτό το στόχο. Η δική μας τοποθέτηση και η δική μας η επιλογή είναι ξεκάθαρη προς αυτή την κατεύθυνση».

Σε ότι αφορά την συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ, ο κ. Παπαθανασίου είπε «συζητήσαμε θέματα θεσμικά. Ένα από τα θέματα που έθεσε η ΑΔΕΔΥ είναι αυτό της συνταξιοδότησης των γυναικών. Ενημέρωσα την ΑΔΕΔΥ, ότι είμαστε σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή προσαρμογή στην απόφαση του Δικαστηρίου, όσον αφορά την εξίσωση.

»Αυτή η συζήτηση συνεχίζεται. Δεν αληθεύει, όπως διαψεύστηκε άλλωστε και από την ίδια την Επιτροπή, η πληροφορία ότι οι θέσεις μας είτε απερρίφθησαν, είτε δεν ελήφθησαν υπόψη. Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα αυτό. Είμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση.

»Ένα άλλο θέμα το οποίο συζητήσαμε αφορά την πρώτη δόση της εγγύησης που θα δώσει το ελληνικό δημόσιο προς το Ταμείο Πρόνοιας, προκειμένου να δοθούν τα εφάπαξ στους δημόσιους υπαλλήλους, που έχουν καθυστερήσει να τα πάρουν, λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το Ταμείο. Προχωρά η λύση την οποία είχαμε προτείνει, να εγγυηθεί το δημόσιο γι’ αυτά».

«Οι εκλογές βλάπτουν την Οικονομία;» ήταν η ερώτηση που δέχθηκε στο τέλος ο υπουργός για να απαντήσει «έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε για να ασχολούμαστε μ’ αυτά».