Με ασκήσεις υψηλής πόλωσης απαντούν στα προγραμματικά και πολιτικά τους αδιέξοδα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, αυτοτροφοδοτώντας την θεσμική κρίση της αντιπολίτευσης.

Ads

Η αποχώρηση των τριών κομμάτων χθες το βράδυ από τη συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής για το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους της αντιπαράθεσης – μιας αντιπαράθεσης όμως, που δείχνει και πάλι, να συντελείται επί κενού πολιτικής και αντιπροτάσεων.

Οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων επικαλέστηκαν ως λόγους της αποχώρησης το γεγονός ότι τα μέτρα του νομοσχεδίου δεν έχουν κοστολογηθεί και δεν υπάρχει έκθεση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, ενώ ταυτόχρονα κατήγγειλαν και «ρουσφετολογικές» ρυθμίσεις.

«Είστε κυβέρνηση και θέλετε να εμφανίσετε κάποια πράγματα ως κοινωνικό αντιστάθμισμα χωρίς να είναι ποσοτικοποιημένο», είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Θέλετε να κάνουμε μπάχαλο το Κοινοβούλιο». «Κακή νομοθέτηση» κατήγγειλε, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Ποταμιού, ενώ από το ΠΑΣΟΚ ο μεν Ανδρέας Λοβέδος επικαλέστηκε την απουσία έκθεσης της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, ο δε Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος υπαινίχθηκε την ύπαρξη χαριστικής φορολογικής ρύθμισης για «κάποιο εργοστάσιο στην ‘Ηπειρο».

Ads

Μετά την αποχώρηση, δε, και εκτός αιθούσης, βουλευτές της αντιπολίτευσης επεσήμαναν με ένταση πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει δυσαρέσκεια των δανειστών για την κατάθεση του «παράλληλου προγράμματος», καθώς περιλαμβάνει μέτρα με δημοσιονομικό κόστος που δεν έχει υπολογιστεί.

Σε υψηλούς τόνους ήρθε λίγο αργότερα η απάντηση και από κυβερνητικής πλευράς, με πηγές του Μαξίμου να λένε πως ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι «διεκδικούν χωρίς προσχήματα πλέον τον ρόλο της «τρόικας εσωτερικού» και πως αρνούνται να συζητήσουν οτιδήποτε άλλο, πέρα από μνημόνια και μέτρα λιτότητας».

Ανεξαρτήτως της εκατέρωθεν ρητορικής, ωστόσο, ο νέος αιφνίδιος γύρος έντασης στη Βουλή έρχεται να καταδείξει ξανά τα βαθιά συμπτώματα αποπροσανατολισμού και προγραμματικού ιλίγγου της αντιπολίτευσης.

Η Νέα Δημοκρατία παραδομένη στον παραλυτικό εσωτερικό εμφύλιο οχυρώνεται πίσω από το «όχι σε όλα» και το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί πλειοδοτώντας, ανάγοντας την υπεράσπιση της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου σε άξονα πολιτικής επιβίωσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας χθες το βράδυ σε εκδήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υιοθέτησε μέχρι και τη γραμμή ‘Αδωνι – Τζιτζικώστα, ερωτώντας εάν ισχύει το «κρυφό ειδύλλιο» Τσίπρα – Καραμανλή. 

Το δε Ποτάμι παραμένει σε τροχιά ανεξέλεγκτου εκκρεμούς, με πλέον ενδεικτική τη στάση του στην παράλληλη, επίσης χθεσινή, συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής για το Σύμφωνο Συμβίωσης:

Ενώ κατ’ αρχάς είχε επιφυλαχθεί για τη στάση του, όταν οι συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ ανακοίνωσαν ότι θα καταψηφίσουν άλλαξε ρότα και διακήρυξε ότι θα υπερψηφίσει…