Ο Μάκης Βορίδης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί και να παραδώσει την διακυβέρνηση ξανά στον… Αντώνη Σαμαρά. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σταμάτησε ένα βήμα πιο πίσω, αλλά η κατεύθυνση που δείχνει είναι μάλλον κοντινή. Και η Φώφη Γεννηματά τον ακολουθεί κατά πόδας.

Ads

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, ήταν εκείνος που χάραξε πρώτος σήμερα τη «γραμμή» του ΠΑΣΟΚ εν όψει του αυριανού συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών: Με μια χειμαρώδη συνέντευξή του στον 9,84 δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν ζητά συναίνεση αλλά «συμμετοχή», είπε ότι, ουσιαστικά, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κυβερνητική πλειοψηφία και η χώρα χρειάζεται μια «άλλη κυβέρνηση» και εξαπέλυσε μπαράζ αιχμών κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου για την πρόσφατη δήλωσή του σε σχέση με τη ζημιά που προκάλεσε το PSI στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο πρωθυπουργός «δεν αναζητά συναίνεση, αναζητά διέξοδο και συμμετοχή», είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος,  γα να επαναλάβει αμέσως μετά την πάγια θέση του περί της ανάγκης οικουμενικής κυβέρνησης: «Εδώ πρόκειται για άλλη πλειοψηφία», είπε, προσθέτοντας: «Αν ο κ. Τσίπρας δεν έχει πλειοψηφία κυβερνητική και χρειάζεται μια άλλη πλειοψηφία τότε η χώρα χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση, διότι άλλη πλειοψηφία σημαίνει άλλη κυβέρνηση».

Λίγη ώρα αργότερα, σχεδόν το ίδιο είπε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, με ανάρτησή της στο twitter: 

Ads

«Αν ο κ. Τσίπρας αισθάνεται ότι δε μπορεί να το διαχειριστεί ή τον ξεπερνά ας μας το πει. Αυτό είναι άλλης τάξεως θέμα», έγραψε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η οποία το πρωί είχε δηλώσει στον πρωθυπουργό, στη μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία, πως θα προσέλθει μεν στη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο αλλά δεν θα συζητήσει το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δε, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ υπάρχει η σκέψη ακόμη και για αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά αύριο από το Προεδρικό Μέγαρο πριν ολοκληρωθεί η σύσκεψη των αρχηγών.

Βενιζέλος κατά Παυλόπουλου

Οι βολές του ΠΑΣΟΚ πάντως, διά του Ευάγγελου Βενιζέλου, στόχευσαν και κατά Παυλόπουλου. Στη συνέντευξή του στον 9,84, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε ως «ατυχή επί της ουσίας» και επίσης «ατυχή θεσμικά» την πρόσφατη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το πλήγμα που προκάλεσε το PSI στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «αναμεταδίδει ένα μικροκομματικό επιχείρημα της κυβέρνησης».

«Ήτανε», είπε, «μία ατυχής δήλωση πολλαπλά ατυχής. Δηλαδή ατυχής επί της ουσίας, ως προς την ακρίβειά της, διότι δεν είναι αυτό το πρόβλημα των Ασφαλιστικών Ταμείων, ούτε είναι αυτά τα δεδομένα τα οικονομικά και τα δημοσιονομικά τα οποία ισχύουν και επιπλέον ατυχής θεσμικά, διότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι για να αναμεταδίδει ένα μικροκομματικό επιχείρημα της κυβέρνησης, είναι για να διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος και το συναινετικό κλίμα, εκεί που το ζήτημα είναι η συναίνεση και όχι η αναζήτηση μιας άλλης κυβερνητικής πλειοψηφίας, διότι αν η αναζήτηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι το αντικείμενο, τότε πρέπει να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα ούτως ή άλλως στο άρθρο 37».