«Η αληθινή ιστορία της 17ης Νοέμβρη» του Στέλιου Κούλογλου, προβάλλεται σήμερα στον δήμο Αλεξάνδρειας του Νομού Ημαθίας. Την ίδια στιγμή, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προβάλλει σε ειδική εκδήλωση, το ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη κι ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, «Απόδραση από την Αμοργό».

Ads

«Η αληθινή ιστορία της 17ης Νοέμβρη» στην Αλεξάνδρεια

Η εκδήλωση θα γίνει με πρωτοβουλία της Συνεργασίας Πολιτών Δήμου Αλεξάνδρειας, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στις 18:00. Καλεσμένη η κ. Ρία Καλφακάκου  καθηγήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέλος της επιτροπής του Πολυτεχνείου και εκ των 36 συλληφθέντων στην κατάληψη στις 17 Νοέμβρη 1973.

Κατά τη διάρκειά της θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου «Η αληθινή ιστορία της 17ης Νοέμβρη».

Ads

Μερικά στοιχεία για το ντοκιμαντέρ

Η ταινία στηρίζεται σε αποκαλυπτικές μαρτυρίες με ιστορική σπουδαιότητα για το ξεδίπλωμα των γεγονότων που συνιστούν την αρχή του τέλους για τη δικτατορία των συνταγματαρχών.

«Από τις βόμβες στη Νομική»

Η ιστορία της αντίστασης των φοιτητών στην δικτατορία της 21ης Απριλίου με βάση έγχρωμο κινηματογραφικό υλικό από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά και πενήντα μαρτυρίες στελεχών του φοιτητικού κινήματος, μελών παράνομων αντιστασιακών οργανώσεων που είχαν υιοθετήσει δυναμικές μορφές πάλης εναντίον της χούντας, πανεπιστημιακών, καλλιτεχνών αλλά και ανθρώπων που υπηρέτησαν το καθεστώς των συνταγματαρχών.

Το ειδικό αφιέρωμα της εκπομπής ξεκινά από την 21η Απριλίου του 67 όταν, σε ένα παιχνίδι της ιστορίας, οι φοιτητές έχουν καταλάβει το Πολυτεχνείο της Αθήνας και κορυφώνεται εφτά χρόνια αργότερα με την εξέγερση των φοιτητών στον ίδιο χώρο.

Στα πρώτα πέτρινα χρόνια της χούντας, όταν ο Στυλιανός Παττακός απαγορεύει ακόμη και την μίνι-φούστα, η μοναδική μορφή αντίστασης είναι κάποιες προκηρύξεις που δεν έχουν παρά πολύ μικρή απήχηση. Έτσι αρκετές οργανώσεις καταφεύγουν σε βομβιστικές ενέργειες. Στο πρώτο επεισόδιο περιγράφεται το κλίμα της εποχής, τα βασανιστήρια της δικτατορίας και μιλούν αντισταστιακοί και καλλιτέχνες, πρώην μέλη του ΡΦ, της Δημοκρατικής Άμυνας, της οργάνωσης «20η Οκτώβρη», καθώς και της ομάδας «Άρης» που προσπάθησε να δυναμιτίσει την αμερικανική πρεσβεία. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 ένα νέο φοιτητικό κίνημα ξεκινά στα Πανεπιστήμια που κορυφώνεται με την κατάληψη της Νομικής τον Φεβρουάριο του ’73 και το οποίο αλλάζει τους σχεδιασμούς των παράνομων οργανώσεων.

«Η λάθος πληροφορία»

Έγχρωμο, ανέκδοτο κινηματογραφικό υλικό από την εξέγερση του Πολυτεχνείου αλλά και μια σειρά νέες μαρτυρίες, μετατρέπουν το δεύτερο επεισόδιο για την ιστορία του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος σε ένα ιστορικό ντοκουμέντο. Για πρώτη φορά, μέσα από τις διηγήσεις των φοιτητών που άρχισαν την κατάληψη του Πολυτεχνείου στις 14 Νοεμβρίου του 1973 αποκαλύπτεται ότι όλα ξεκίνησαν τυχαία, από μία λανθασμένη πληροφορία…

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα παρασκήνια που οδήγησαν στο κίνημα του Ναυτικού τον Μάιο του ’73 όπως τα διηγούνται οι πρωτεργάτες του, ο «διάλογος» ανάμεσα στον Κυριάκο Σταμέλο που διαπραγματεύθηκε την έξοδο των φοιτητών και τον Μιχάλη Γουνελά, επικεφαλής του τανκ που έσπασε την πόρτα, το βράδυ της 16ης προς την 17η Νοεμβρίου καθώς και η διήγηση του υφυπουργού της τότε κυβέρνησης Μαρκεζίνη για το κλίμα στο επιτελείο του Παπαδόπουλου και την ψυχολογική κατάσταση του δικτάτορα, που άλλοτε είναι έξαλλος και άλλοτε κατηφής μπροστά στις διαγραφόμενες εξελίξεις.

Οι παλιοί βομβιστές των πρώτων χρόνων της δικτατορίας αλλά και οι πρωταγωνιστές του φοιτητικού κινήματος που οδήγησε στην εξέγερση της 17ης Νοέμβρη του ’73 παίρνουν τις αποστάσεις τους και κρίνουν την ομώνυμη τρομοκρατική οργάνωση. Ένας απ αυτούς θα πει στο τέλος: «εμείς είμαστε η πραγματική 17η Νοέμβρη»…

Η «Απόδραση από την Αμοργό» στα Γιάννενα

Το βιβλίο του Γιώργου Μυλωνά «Απόδραση από την Αμοργό» παρουσιάζει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σε ειδική εκδήλωση κατά την οποία θα προβληθεί και το ομώνυμο ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου. Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιος Καψάλης και η κόρη του πολιτικού, ο οποίος είχε θεμελιώσει το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο ως υπουργός Παιδείας της Ένωσης Κέντρου, η Ελένη Μυλωνά.
ρύθμιση

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα σήμερα, Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, στις 19:00, στην αίθουσα του πανεπιστημίου Ιωαννίνων «Γεώργιος Μυλωνάς».

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Αύγουστος του 1968. Ο Γεώργιος Μυλωνάς, ηγετικό στέλεχος της Ένω­σης Κέντρου, πρώην υπουργός και μέλος της παράνομης αντιστασιακής οργάνωσης Δημοκρατική Άμυνα, συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται στην Αμοργό. Λίγα χρόνια μετά, από τη Γενεύη όπου έχει καταφύγει συνεχί­ζοντας την αντιδικτατορική του δράση, ο Μυλωνάς γράφει στα αγγλικά ένα κείμενο συναρπαστικό και πολυεπίπεδο που διαβάζεται απνευστί. Η Απόδραση από την Αμοργό αφηγείται την περιπέτεια της εξορίας και το χρονικό της απόδρασής του από το νησί. Είναι ένα πολιτικό θρίλερ , συναρπαστική περιπέτεια αλλά και πορτρέτο της ταραγμένης εποχής του. Είναι όμως κι ένα πορτρέτο του ίδιου του γράφοντος, του Γεωργίου Μυλωνά, ενός ιστορικού στελέχους της κεντροαριστεράς, φωτισμένου μυαλού και ρομαντικού, ευρωπαϊστή ιδεολόγου, τις ικανότητες του οποίου απέτυχε να αξιοποιήσει επαρκώς η Μεταπολίτευση, καθώς οι πολιτικές δυνάμεις που διαμορφώθηκαν στο πολωμένο ακόμα από τον Εμφύλιο πολιτικό τοπίο, δεν άφησαν χώρο για μετριοπαθείς και πραγ­ματικά φιλελεύθερες απόψεις και πολιτικές.

Η μαρτυρία αυτή, που μεταφράζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αναφέρεται σε γεγονότα που σημάδεψαν τη χώρα πάνω από σαράντα χρόνια νωρίτερα. Το ενδιαφέρον της, όμως, δεν είναι αποκλειστικά ιστορικό. Η ομοιότητα με σημερινά γεγονότα και καταστάσεις την καταστούν δυστυχώς ανατριχιαστικά επίκαιρη. (Εκδόσεις Ποταμός)

«Απόδραση από την Αμοργό» του Στέλιου Κούλογλου

Στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών (1967-74), χιλιάδες αντιφρονούντες φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και εξορίστηκαν. Ανάμεσα στους εξόριστους πολιτικούς, ο πρώην υπουργός Γεώργιος Μυλωνάς, επίδοξος διάδοχος του Γεωργίου Παπανδρέου. Τόπος εξορίας, η Αμοργός. Το 1969 οργανώνεται μια διεθνής συνωμοσία για την απόδρασή του: Αμερικανοί που περιθάλπουν τους βασανισμένους Έλληνες, Σουηδοί διπλωμάτες, καθώς και μια ομάδα Ιταλών εθελοντών, που παριστάνουν στην Αμοργό τους τουρίστες. Την ώρα που οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής ξεδιπλώνουν τα σύμβολα της δικτατορίας, μια συγκλονιστική ιστορία για το αληθινό πρόσωπο της χούντας.