Μήνυμα ενότητας έστειλε από το βήμα της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, ο νέος μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος Γιάννης Πλακιωτάκης, σε μια προσπάθεια να ρίξει του τόνους της εσωκομματικής διαμάχης που έχει ξεσπάσει μετά το φιάσκο στις εκλογές της ΝΔ, που δεν διεξήχθησαν ποτέ. Σημειώνεται πως από την συνεδρίαση απουσίαζαν οι Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, αλλά και Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος ήταν και ο μόνος από τους υποψήφιος που απουσίαζε.

Ads

«Το να ρίχνουμε ευθύνες ο ένας στον άλλο είναι εύκολο και ανέξοδο», δήλωσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης και κάλεσε τους πάντες, και κυρίως του τέσσερις υποψήφιους να χαμηλώσουν τους τόνους. Αναφερόμενος στα όσα συνέβησαν την Κυριακή έκανε λόγο για ένα οργανωτικό φιάσκο που έπληξε την εικόνα της ΝΔ και πλήγωσε τα στελέχη και τη βάση της.
«Αντί να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων όλοι και να συμβάλουμε στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος συμμετείχαμε σε ένα γαϊτανάκι εσωστρέφειας που μόνο κακό κάνει στην πληγωμένη εικόνα, το κύρος και την αξιοπιστία της παράταξής μας», τόνισε.

Σχετικά με τον ορισμό του από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ως μεταβατικό πρόεδρο δήλωσε πως αποδέχεται τον ορισμό του με απόλυτη συναίσθηση του ρόλου και των υποχρεώσεων του. Χαρακτήρισε επίσης ιδιαίτερα τιμητική την πρόταση του κ. Μεϊμαράκη για τον οποίο έπλεξε το εγκώμιο σημειώνοντας πως «προέρχεται από ιστορικό στέλεχος της παράταξης με σημαντική προσφορά που δεν δίστασε να αναλάβει το κόμμα σε μια δύσκολη συγκυρία και να το κρατήσει όρθιο».

Σημειώνεται πως από στελέχη της ΝΔ αμφισβητήθηκε η νομιμότητα του ορισμού Πλακιωτάκη από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη βάσει του καταστατικού. Ενδεικτικά ο Χαράλαμπος Αθανασίου, που στηρίζει τον Απόστολο Τζιτζικώστα, έκανε λόγο για παράτυπη απόφαση τονίζοντας πως σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος μεταβατικός πρόεδρος θα έπρεπε να αναλάβει ο γραμματέας του κόμματος, δηλαδή ο Ανδρέας Παπαμιμίκος. Ανάλογες αιχμές άφησε και η πλευρά του Ανδρέα Παπαμιμίκου, ο οποίος ανακοίνωσε και την αποχώρησή του από την προεδρία της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής. O κ. Τζιτζικώστας πάντως δεν έθεσε θέμα ανάληψης της προσωρινής προεδρίας του κόμματος από τον Γιάννη Πλακιωτάκη.

Ads

Ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά την τοποθέτησή του στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, σημείωσε πως «θα πρέπει να αξιοποιήσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση την καθυστέρηση στη διαδικασία της εκλογής προέδρου». Πρότεινε παράλληλα, τη διεξαγωγή συνδιάσκεψης, ενώ κάλεσε όλους τους υποψηφίους να τοποθετηθούν για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών το αργότερο στις 13 Δεκεμβρίου ζήτησε και ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. «Όσα συνέβησαν, δείχνουν ότι χρειάζεται επανεκκίνηση, δημιουργική ανανέωση της Ν.Δ. Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα», ανέφερε και πρότεινε κώδικα δεοντολογίας με δύο άρθρα: Δεν προσωποποιούμε τις όποιες διαφορές μας –  Δεν αναμειγνύουμε πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους του κόμματος

«Από τώρα ενώνουμε τις δυνάμεις μας με κοινό στόχο την ισχυρή μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, την μαζική προσέλευση των πολιτών στις κάλπες, την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στην Ν.Δ.», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας τη 13η Δεκεμβρίου ημέρα αναγέννησης, ανάτασης και ενότητας του κόμματος.
Είπε ακόμη ότι «είμαστε σε μία τεταμένη εποχή, σε μια πολύ τεταμένη περιοχή, η χώρα δοκιμάζεται, ένας ανίκανος πρωθυπουργός ζητά συναίνεση, δηλαδή συνενοχή σε έναν αδιέξοδο δρόμο».

Από την πλευρά του ο Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε να διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές το συντομότερο δυνατό, ακόμη και στις 6 Δεκεμβρίου. Τόνισε δε ότι οι τέσσερις υποψήφιοι πρέπει να συναντηθούν το συντομότερο και τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής εθνικής συνδιάσκεψης προκειμένου να αναπτύξουν τις θέσεις τους. Ακομη, συμφώνησε με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην υπάρχουν προσωπικές αναφορές του ενός προς τον άλλο υποψήφιο.

Αντιθέτως με την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εκλογή προέδρου της ΝΔ τάχθηκε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος μάλιστα πρότεινε και αλλαγή διαδικασία. Ειδικότερα ζήτησε το «πάγωμα» της διαδικασίας, τη σύγκληση τακτικού συνεδρίου το β’ δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και την εκλογή νέας ηγεσίας τον Απρίλιο. Παράλληλα, πρότεινε το άνοιγμα των καταλόγων για την επαναβεβαίωση και την εγγραφή νέων μελών έως τον Ιανουάριο αλλά και τη διεξαγωγή προσυνεδριακού διαλόγου τους δύο πρώτους μήνες του 2016.