Στη Βουλή έρχεται σήμερα, αργά το απόγευμα, το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα. Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ψηφοφορία πιθανότατα την Παρασκευή, με τη διαδικασία του επείγοντος.

Ads

Η ψήφιση των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση δόσης ύψους περίπου 2 δισ.ευρώ εκ μέρους των εταίρων και δανειστών, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας χρηματοδοτικής στήριξης που υπέγραψε η Ελλάδα.

Αλλαγές στο ποινολόγιο για φοροδιαφυγή – με βαριές ποινές για τους φοροφυγάδες -, στην φορολογία στα ενοίκια, στη ρύθμιση των 100 δόσεων, στα όρια συνταξιοδότησης, στα φάρμακα και την αγορά φυσικού αερίου περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα Οκτωβρίου το οποίο αναρτήθηκε για διαβούλευση.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση της φορολογίας των ενοικίων από το 11% στο 15% για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% για τα εισοδήματα από 12.000 ευρώ και πάνω, καθώς και την εφαρμογή όλων των ασφαλιστικών διατάξεων που περιορίζουν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και θέτουν σε εφαρμογή τα γενικά όρια ηλικίας που είναι το 62ο  έτος με 40 χρόνια ασφάλισης και το 67ο έτος με 15 ή περισσότερα χρόνια ασφάλισης. 

Ads

Σημειώνεται πως οι ρυθμίσεις για τις συντάξεις έχουν αναδρομική ισχύ από την πρώτη Ιουλίου και περιλαμβάνουν και τις διατάξεις για την αναλογική καταβολή του κρατικού-εγγυημένου μέρους των αποδοχών από το Δημόσιο. Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει βαριές ποινές για φοροφυγάδες με δραστικές αλλαγές στο ποινολόγιο της εφορίας. Μεταξύ άλλων προβλέπει αυτόματη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων έως και στο 100% σε περίπτωση όπου δεν αποδοθούν ΦΠΑ άνω των 150.000 ευρώ.  Ακόμη αυξάνονται στο 50% τα πρόστιμα για την μη απόδοση των παρακρατούμενων φόρων (ΦΜΥ και ΦΠΑ) ενώ προβλέπονται περισσότερο αυστηρές ποινικές κυρώσεις για τους οφειλέτες.

Επιπλέον επισημαίνεται πως η ρύθμιση των οφειλών θα γίνεται ανάλογα με την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη και όχι υποχρεωτικά σε 100 δόσεις. Το νομοσχέδιο εμπεριέχει και μια μεταβατική διάταξη η οποία αφορά σε όσους έχουν εκκρεμότητες με την εφορία. Υποθέσεις μπορούν να κλείσουν αρκεί να προστεθεί εφάπαξ ο προβλεπόμενος φόρος και το πρόστιμο που αναλογεί. Το όφελος συνίσταται στη σημαντική μείωση επί του προστίμου που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 50%.

Αναλυτικά το πολυνομοσχέδιο