Εθνικό Σχέδιο Δράσης Κατά της Διαφθοράς με 47 στόχους, 123 δράσεις και βαθιές παρεμβάσεις-τομές μέσα στην επόμενη τριετία, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αρμόδιος για θέματα Διαφθοράς Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο προγραμματικών δηλώσεων.

Ads

Ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αναβάθμιση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και συγχώνευση αυτών για καλύτερο συντονισμό και αποτελεσματικό. Ακόμη μίλησε για υιοθέτηση διεθνών ελεγκτικών προτύπων, εφαρμογή ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου, πλήρης αναμόρφωση του συστήματος συμβάσεων στο Δημόσιο και των συμβάσεων υγείας, πάταξη του λαθρεμπορίου σε καύσιμα, καπνικά και αλκοόλ.

Επιπλέον ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Διαφθοράς προανήγγειλε νέο νόμο για το πολιτικό χρήμα και το πόθεν έσχες των κρατικών λειτουργών και η χρηματοδότηση για αναβάθμιση υποδομών.

Αναφερόμενος στα ζητήματα της Δικαιοσύνης και τον τρόπο λειτουργίας της ο κ. Παπαγγελόπουλος τόνισε πως έχει υπηρετήσει στη Δικαιοσύνη επί 30 χρόνια και πρόσθεσε: «Γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα στο χώρο της Δικαιοσύνης, και γνωρίζω νομοθετικά και μη τερτίπια που χρησιμοποιούν κάποιοι». «Η Δικαιοσύνη είναι τυφλή, αλλά δεν πρέπει να είναι κουφή. Να θυμούνται ότι δεν δικάζουν δικογραφίες, αλλά ανθρώπους. Η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι ανεξάρτητη και να μην έχει εξαρτήσεις», δήλωσε αναφερόμενος σε εξαρτήσεις ιδεολογικές, ιδεοληπτικές, ιεραρχικές και άλλες.

«Η Δικαιοσύνη αναπνέει, οι δικαιϊκοί μηχανισμοί λειτουργούν απρόσκοπτα» τόνισε ο κ. Παπαγγελόπουλος και πρόσθεσε ότι «τα αποτελέσματα είναι ορατά, αλλά είναι πιο σημαντικά αυτά που θα ακολουθήσουν».

Ads

Παράλληλα ο κ. Παπαγγελόπουλος απάντησε και στις αιχμές που άφησε ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου για τις αποφυλακίσεις και τον Σάββα Ξηρό.

Επί των θεμάτων αυτών «έχει απαντήσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλος και δεν θα πω περισσότερα», υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι «ο Σάββας Ξηρός είναι ακόμα στη φυλακή». «Όσο για τους αρεστούς, ο κ. Αθανασίου με προκαλεί, έθιξε πολλά θέματα, με μεγάλη μου χαρά θα ήθελα να έχουμε περισσότερο χρόνο και οι δύο να τα αναλύσει και να τα αναλύσω κι εγώ, εγώ θα περιοριστώ στους αρεστούς και μη. Εμείς δεν έχουμε αρεστούς, δεν έχουμε καμία διάθεση να καταργήσουμε το αυτοδιοίκητο απλώς θεωρούμε ότι η ανεξαρτησία  πρέπει να είναι πραγματική» υπογράμμισε.

Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση είναι προασπιστής των Δημοκρατικών Θεσμών, ενώ αναφερόμενος στους εκλεγμένους είπε χαρακτηριστικά: «τους εκλεγμένους βεβαίως, αλλά θα δούμε με ποιο τρόπο εξελέγησαν, αν συνεχίσετε να με προκαλείτε».

«Μου κάνει εντύπωση πώς εδώ στη Βουλή αναπτύσσονται θεωρίες συνωμοσίας. Η εκλογή της κ. Θάνου δεν έγινε μεταμεσονύκτιες ώρες. Έγινε σε ένα Υπουργικό Συμβούλιο που ξεκίνησε 8 η ώρα και η μόνη δυνατότητα που είχαμε να εκλέξουμε ηγεσία ήταν του Προέδρου του Αρείου Πάγου, γιατί μόνο αυτή είχε περάσει από τη Διάσκεψη της Βουλής. Αυτό δεν αφορά εμένα, ούτε τον κ. Παρασκευόπουλο, ούτε την κυβέρνηση. Επομένως το να δημιουργούμε εντυπώσεις ότι δήθεν προτιμήσαμε να κάνουμε αυτό και μάλιστα μεταμεσονύκτιες ώρες, νομίζω ότι δεν είναι σοβαρό πράγμα», είπε.