Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε σήμερα Τρί ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, τού ανέφερε ότι στη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στη Νέα Υόρκη, πρότεινε στον τελευταίο να έρθουν μαζί στη Λάρνακα και να συναντηθούν με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Ads

Ο κ. Νταβούτογλου, όπως είπε ο κ. Ακιντζί σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Κίπρις», πρότεινε στη συνέχεια να μεταβούν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου για μια τετραμερή συνάντηση με τη συμμετοχή και του Τουρκοκύπριου ηγέτη. «Η λύση στην Κύπρο θα έχει την έννοια της καλυτέρευσης των σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας. Εάν οι σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας πάνε προς το καλύτερο, αυτό θα έχει επιρροή και στην Κύπρο», δήλωσε ο κ. Ακιντζί.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί «ήρθε η ώρα για τις εγγυήτριες δυνάμεις να παρέμβουν». Το θέμα των εγγυήσεων , είπε, συζητήθηκε στη συνάντησή του με τον γγ του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, και προσέθεσε ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη «οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων για την ασφάλεια και η αντίληψη της απειλής από τους Ελληνοκυπρίους».

Ο Μ. Ακιντζί εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας μπορεί να εξευρεθεί μια φόρμουλα, που θα λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες και των δύο κοινοτήτων.

Ads